Bestrijders internetpiraterij laten illegaal downloaden ongemoeid

De internationale overleggroep die internetpiraterij bestrijdt, ontkent dat hij internetters wil bestraffen die illegaal muziek, video of software downloaden. Ook hoeven internetaanbieders niet strenger te controleren op inhoud.

Dat benadrukte de Europese onderhandelingsdelegatie vanmorgen in Brussel, tijdens de eerste openbare toelichting op de gesprekken van ACTA, ofwel Anti Counterfeiting Trade Agreement. Aan de onderhandelingen doen 27 EU-landen mee, samen met landen als de VS, Japan, Mexico en Nieuw-Zeeland. Overtredingen van intellectueel eigendom zorgen voor veel economische schade, aldus de onderhandelaars.

Uit uitgelekte documenten bleek dat ACTA van plan was om internetaanbieders te vragen strenger te controleren en een omstreden three strike-regeling in te voeren. Die houdt in dat internetters na drie overtredingen worden afgesloten van internet. De plannen roepen veel vragen op bij consumentenorganisaties, politieke partijen en digitale rechtenorganisaties. Zij vinden ACTA een verlengstuk van de entertainmentindustrie.

De delegatie wil de authenticiteit van de uitgelekte documenten niet bevestigen of ontkennen, maar zegt dat het plan niet bestaat. De voorzitter van de Europese onderhandelingsgroep, Luc Pierre Devigne: „We zullen geen maatregelen voorstellen die indruisen tegen de Europese regels.” Hij benadrukte dat alleen commerciële partijen op de korrel worden genomen. „De spreekwoordelijke huisvrouw die wat gekopieerde mp3’tjes downloadt wordt niet gecriminaliseerd.”

De Europese Commissie eist dat ACTA zijn onderhandelingen voortaan openbaar maakt.