41.000 banen naar buitenland

De Nederlandse werkgelegenheid is de afgelopen vijf jaar met circa 41.000 banen afgenomen doordat bedrijven hun activiteiten naar het buitenland hebben verplaatst. Dat blijkt uit onderzoek van universiteit Nyenrode in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

De banen verdwijnen niet alleen naar lagelonenlanden als China en India, maar bijvoorbeeld ook naar Duitsland en de Verenigde Staten. En er keert ook eerder naar het buitenland verplaatste bedrijvigheid terug, omdat beoogde kostenvoordelen niet behaald werden of buitenlandse filialen moeilijk te managen bleken.

De maatschappelijke discussie over banenverlies als gevolg van productie die naar het buitenland wordt verplaatst, werd eerder dit jaar weer actueel naar aanleiding van een besluit van Wärtsilä. De Finse multinational besloot de productie van scheepsmotoren en scheepsschroeven van Nederland naar China te verplaatsen.

Het verlies van 41.000 banen in vijf jaar wordt gedeeltelijk gecompenseerd door buitenlandse investeringen in Nederland. Het Netherlands Foreign Investment Agency, een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, publiceerde vorige week cijfers waaruit blijkt dat buitenlandse bedrijven de afgelopen vijf jaar 14.820 nieuwe arbeidsplaatsen hebben gecreëerd in Nederland. Het bureau stimuleert buitenlandse ondernemingen zich in Nederland te vestigen.

Uittocht werk: pagina 13