Van Baalen vs. Spanje

De Spaanse media hadden het zondagavond nog niet opgepikt, maar sommige Nederlandse al wel: VVD-europarlementariër Hans van Baalen meent dat ,,Spanje dictators steunt”. Hij zei dit tijdens een toespraak op een bijeenkomst van de Liberale Internationale, dit weekeinde in Cádiz. ,,Spanje onderhoudt nauwe banden met Hugo Chavez in Venezuela, Daniel Ortega in Nicaragua en de

imagesDe Spaanse media hadden het zondagavond nog niet opgepikt, maar sommige Nederlandse al wel: VVD-europarlementariër Hans van Baalen meent dat ,,Spanje dictators steunt”. Hij zei dit tijdens een toespraak op een bijeenkomst van de Liberale Internationale, dit weekeinde in Cádiz.

,,Spanje onderhoudt nauwe banden met Hugo Chavez in Venezuela, Daniel Ortega in Nicaragua en de gebroeders Castro in Cuba. Spanje heeft de democratische verkiezingen in Honduras nog steeds niet erkend en de normalisatie van de betrekkingen tussen Honduras en de EU tegengehouden. Het feit dat de voormalige minister van Financiën van Honduras, Gabriela Nunez [sic], de conferentie van de Liberale Internationale in Cadiz niet van de Spaanse regering mag bijwonen is een schande”, vat de VVD’er zijn rede samen op zijn website.

Nu valt op het democratisch gehalte van de Castro’s, Chávez en Ortega zeker wat af te dingen. Maar anders dan Van Baalen misschien graag zou zien, houdt Madrid de dialoog met hun regeringen nu eenmaal graag gaande. Bijvoorbeeld omdat Spanje er belangrijke handelsbelangen heeft. Een aanpak waarin het niet veel verschilt van andere Westerse landen. En die bijvoorbeeld ook niet heel anders was onder de rechts-liberale regering-Aznar.

Maar Van Baalen maakt zich druk om Latijns-Amerika sinds een rondreis in de regio, eind vorig jaar. Toen riep hij tijdens een bezoek aan Nicaragua de plaatselijke liberale oppositie op zich te verenigen tegen sandinistenleider en president Ortega. Diens regering beschuldigde hem vervolgens van inmenging en droeg hem op het land te verlaten.

Van Baalen sprak er schande van. Echter, sommige van zijn bondgenoten in de regio zijn niet veel democratischer dan de linkse ,,dictators” waar Spanje volgens hem mee zou moeten breken. Zo zei hij in Nicaragua ex-president Arnoldo Alemán te hebben ontmoet, een van de meest corrupte leiders uit de recente geschiedenis van het land. In 2001 omschreef Marion van Royen, de toenmalige Latijns-Amerika correspondent van NRC, hem als volgt: ,,De ongeremde vraatzucht van Alemán in een land vol honger bleek voor veel Nicaraguanen toch een statussymbool. Graaiend met zijn handen in schalen eten, of met het vet nog druipend aan zijn kin. Zo was hij in interviews te zien, steevast met een volle mond. Zijn zucht naar voedsel deed weinig onder voor zijn hang glamour en rijkdom. Terwijl in zijn land duizenden mensen werden geëvacueerd vanwege een uitbarsting van de vulkaan Cerro Negro, proostte Alemán in Miami met champagne op zijn dertig jaar jongere bruid.”

En na Nicaragua reisde Van Baalen naar Honduras, waar enkele maanden eerder een militaire coup was gepleegd tegen de linkse president Zelaya. De VVD’er ontmoette daar naast Zelaya ook een van de gangmakers achter de staatsgreep, interim-leider Roberto Micheletti. Die stond na nieuwe verkiezingen de macht af en is is inmiddels een prominent lid van de Liberale Internationale.

    • Merijn de Waal