'Val kabinet schaadt economie'

Een meerderheid van kiezers van alle politieke partijen vindt dat de val van het kabinet Balkenende-IV schadelijk is voor de Nederlandse economie. Onder stemmers op CDA en ChristenUnie bestaat het meeste pessimisme: driekwart van hen acht de kabinetscrisis economisch slecht voor Nederland.

Dat blijkt uit consumentenonderzoek van de Universiteit van Tilburg. Vooral stemmers op de SP (18 procent) en de PVV (17) denken dat de kabinetscrisis economisch goed is voor Nederland.

„De meeste Nederlanders, 58 procent, vinden dat de situatie is verslechterd, maar 12 procent verwacht juist een positief effect op de economie”, schrijven de onderzoekers. „Men verwacht meer effect van de val van het kabinet op de economie in het algemeen dan op de eigen financiële situatie.”

Bij de meeste politieke partijen voorziet een meerderheid van de aanhang geen invloed van de val van het kabinet op de eigen financiële situatie. Alleen bij het CDA is dat een minderheid; onder CDA-stemmers verwacht 46 procent dat de val van het kabinet de eigen financiën negatief beïnvloedt.

Onder aanhangers van PVV en GroenLinks leeft de verwachting het sterkst dat ze financieel beter worden van de val van het kabinet.

Een ruime meerderheid van 60 procent vindt dat de kabinetscrisis geen weerslag heeft op het Nederlandse consumptieklimaat.

Op de plannen van Nederlanders om huizen, auto’s, meubels of apparatuur te kopen heeft de val van het kabinet-Balkenende geen invloed, concluderen de onderzoekers. Wel hebben zij een effect op vakantieplannen van consumenten geconstateerd. „Hoe negatiever men is over de gevolgen, hoe kleiner de kans dat men op vakantie gaat.”

In het komende nummer van NRC Focus staat een essay van hoogleraar Rik Pieters over dit onderzoek. Vanaf dinsdag in de losse verkoop.