Toegang tot lang gekoesterd geheim

Cor Hund (1915-2008) kon tekenen, schilderen en beeldhouwen. Kiezen kon hij niet, dus hij deed het allemaal. Zijn onderwerpen ontleende hij aan zijn directe omgeving. Als academiestudent schilderde hij voor de oorlog donkere (zelf)portretten à la Breitner en Israëls en legde hij het landschap buiten Amsterdam vast in sombere krijttekeningen. In tekeningen en schilderijen vereeuwigde hij – nog net op tijd – de Joodse gemeenschap rondom het Waterlooplein.

In de oorlog ging Hund opnieuw naar de Rijksakademie, maar nu als student beeldhouwen. Hij portretteerde kunstenaarsvrienden als Aat Veldhoen, Jan Meefout en Nicolaas Wijnberg in gips, inkt en olieverf. Hij maakte beelden van zijn echtgenote en kinderen. In de jaren zestig werd het gezinsleven in hun buitenhuisje, een houten keet in de duinen bij Egmond, onderwerp van een reeks intieme gouaches.

Af en toe werkte Hund in opdracht, met of zonder succes. Voor een monument voor Multatuli maakte hij vanaf 1960 bijna 150 kleine studies. Hij kwam er niet uit en na tien jaar gaf hij de opdracht terug. Maar hij bleef Multatulibeeldjes boetseren, die zijn atelier nooit verlieten. Dat gold trouwens voor het meeste van zijn werk. Kunsthistoricus Jan Teeuwisse beschreef Hunds oeuvre enkele jaren geleden als „een lang gekoesterd geheim”. Maar aan het einde van zijn leven werd dat oeuvre gelukkig toch openbaar. Het Rijksmuseum verwierf in 2003 een groep tekeningen, het Joods Historisch Museum organiseerde twee jaar later een tentoonstelling van de Waterlooplein-schilderijen en Museum Beelden aan Zee in Scheveningen stelde zijn beelden tentoon. En vooral de schetsen.

Hund overleed in 2008. Zijn familie doet nu een gedeelte van zijn ateliernalatenschap van de hand via Galerie De Rietlanden en gelegenheidsgalerie De Walvis (Nieuwe Looiersstraat 76) in Amsterdam. De Walvis is alleen dit weekend nog geopend, maar een deel van het daar getoonde werk op papier gaat volgende week naar De Rietlanden. Daar zijn ook de nooit afgegoten Multatuli-studies en andere gipsen beeldjes te zien. Het geheime oeuvre gaat de wereld in.

Gijsbert van der Wal

Cor Hund (1915-2008). Tot en met 26 april bij Galerie De Rietlanden, Rietlandpark 193, Amsterdam. www.derietlandenexposities.nl

    • Gijsbert van der Wal