SP'er Jan Marijnissen definitief uit de Tweede Kamer

Als er een „dringend beroep” op hem was gedaan, had hij het overwogen. Maar uiteindelijk is dat „niet nodig gebleken” en keert Jan Marijnissen, oud SP-fractievoorzitter en het op één na langst zittende Kamerlid, definitief niet terug in de Tweede Kamer.

Zijn naam staat niet meer op de SP-kandidatenlijst, die maandag openbaar wordt. Marijnissen, die de SP van niets naar 25 zetels als grootste oppositiepartij leidde, trad in 2008 om gezondheidsredenen af als fractieleider. Hij werd opgevolgd door Agnes Kant, die onlangs de politiek verliet.

Zijn besluit heeft volgens Marijnissen niets te maken met het vertrek van Kant. „Ik betreur Agnes’ afscheid nog steeds heel erg, maar heb het volste vertrouwen in de nieuwe fractieleider Emile Roemer. De nieuwe generatie komt eraan.” De slechte stand in de peilingen (rond de tien zetels) baart hem geen zorgen. „Roemer gaat iedereen verrassen.”

Marijnissen neemt met gemengde gevoelens afscheid. „Bij de burgers is een beeld ontstaan van een stuurloos land.” Toch verkiest hij de luwte, hoewel hij voorzitter blijft. Hij houdt binnenkort zowel de Thorbecke-lezing als de Van Randwijck-lezing en hij wil „eindelijk dat boek schrijven over het belang van de Heimat in de globaliserende wereld”. Bang voor het zwarte gat zegt hij niet te zijn. „Er zal genoeg op me afkomen. En ik ga mijn verleden nog maar eens overdenken. Misschien leidt dat zelfs wel tot een roman.”

Is zijn vertrek niet ingegeven omdat de ‘schaduw van Jan’ anders altijd over welke SP-fractieleider dan ook zal hangen? Nadat hij was afgetreden bleef hij vaak bepalend in de publiciteit. „Dat beeld klopt gewoon niet met de werkelijkheid. Negen van de tien mediaoptredens zei ik af. Ik ben sinds mijn terugtreden dienend op de achtergrond geweest. Agnes was de baas, zoals Emile dat nu is. Wat had ik dan moeten doen? Ik kon mezelf toch niet opheffen?”