Laurens de Groot

Sea Shepherd Laurens de Groot (30) was deze winter actief als actievoerder tegen Japanse walvisvaarders in het Zuidpoolgebied. Hij stond op het dek van actieschip Ady Gil toen het op 6 januari werd geramd door een boot van Japanse vissers.

Hoe gaat het?

„Ik heb het overleefd en ben nu aan het bijkomen in het huis van mijn ouders in De Lier. Ons schip is door die ramactie gezonken. Ik ben met een andere actieboot weer teruggevaren naar Australië.”

Waarom ramden de Japanners jullie?

„We wareneen pain in the ass bij het vangen van walvissen. Ik denk dat de Japanners ons wilden intimideren, ons schip schampen. Ik geloof nog in de goedheid van de mens. Maar ze voerden hun actie slecht uit.”

In het water gevallen?

„Nee ik sprong net op tijd weg. Vervolgens heb ik met een satelliettelefoon mijn vader uit bed gebeld om hem gerust te stellen. De beelden van het incident gingen namelijk razendsnel de wereld over.”

Hoe nu verder?

„Na drie jaar vrijwilligerswerk heeft Sea Shepherd me nu een betaalde baan aangeboden. Ik word Europees coördinator van de acties tegen het vangen van blauwvintonijn in het Middellandse Zeegebied. Ik ga nu een appartement zoeken in Amsterdam of Londen endan snel een campagne opzetten tegen overbevissing. Over twee maanden begint het visseizoen weer. Goed betaald is mijn baan niet maar ik krijg genoeg om een boterham te kunnen eten.”

    • Marcel Haenen