Kwade Van Kooten lijkt pose

Cabaret. 3kw4rt, door Kasper van Kooten. Gezien: 16/3 in de Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 20/5 en volgend seizoen. Inl. www.finkers.nl ***

Een goed idee, om een programma over Nederland als driekwartsland te maken. Niet alleen omdat veel muzikale favorieten in dit land in driekwartsmaat gaan, maar ook omdat hier zoveel andere aspecten nooit verder komen dan driekwart – het vierde kwart, dat alles zo mooi zou vervolmaken, halen we zelden. Kasper van Kooten geeft in zijn nieuwe programma 3kw4rt veel vindingrijke voorbeelden. En hij zingt: „Driekwart van dit land / schreeuwt daag’lijks moord en brand”. Zo zet hij de toon voor een programma over de huidige staat van het land.

Maar na een snelle opening met wat spitse grappen over de actualiteit en een zotte verhandeling over de oorsprong van onze nationale hang naar meedeinen, lijkt Van Kooten zijn thema steeds meer los te laten. Dan wordt hij een kwaaie cabaretier die zich ergert aan de hygiëne bij benzinepompen en aan stripfiguren waarvan tv-versies worden gemaakt – zonder daarover veel opmerkelijks te berde te brengen. Die kwaaie cabaretier lijkt eerder een pose, die bovendien lelijk botst met de tere, vaak vertederende liedjes waarmee hij zijn optreden lardeert.

Van Kooten blinkt veeleer uit in ironiserende observaties en verrassende dwarsverbindingen. Zoals in zijn relaas over de aan Avercamp-schilderijen (IJsvermaak) herinnerende harmonie die over dit meestal zo verzenuwde land neerdaalt zodra er natuurijs is. Of in zijn overtuigende referaat over de mislukte robot uit Noord-Korea in wie we onze premier herkennen. Daarin is hij heel wat geloofwaardiger – en origineler – dan in conferences die ondanks de felle toon te weinig te zeggen hebben.

    • Henk van Gelder