Kort nieuws Buitenland

Rebellen Birma: junta riskeert burgeroorlog

Bangkok, 20 maart. Het risico op oorlog tussen het Birmese leger en rebellengroepen van etnische minderheden is nu het hoogst in twintig jaar tijd. Dat heeft de leider van de grootste rebellenbeweging, de KNU, gezegd. De KNU sloot zich gisteren aan bij 150 actiegroepen die de internationale gemeenschap oproepen de parlementsverkiezingen later dit jaar, de eerste sinds 1990, niet te erkennen. De junta wil dat rebellenbewegingen waarmee ze wapenstilstanden heeft gesloten zich in de aanloop naar de verkiezingen bij de grenswacht voegen. De meesten weigeren, waarop de junta militairen naar de betreffende gebieden heeft gestuurd. Een woordvoerder van het Shan State Army zei dat zijn strijders vorige week twintig militairen hebben gedood in een hinderlaag. (Reuters)

Servische president boycot Balkantop

Belgrado, 20 maart. De Servische president Boris Tadic laat vandaag verstek gaan op de conferentie van landen van voormalig Joegoslavië. De bijeenkomst, die een initiatief is van Slovenië en Kroatië en plaatsheeft op landgoed Brdo in Slovenië, is bedoeld om geschillen tussen de vroegere Joegoslavische deelrepublieken uit de weg te ruimen. Tot het laatste moment was onduidelijk of Tadic zou komen. Zijn wegblijven is een protest tegen deelname van Kosovo, de vroegere Servische provincie die twee jaar geleden tot ergernis van Belgrado de onafhankelijkheid uitriep. De Kosovaarse premier Hasim Thaci beklemtoonde gisteren juist de gelijkwaardigheid van zijn land aan alle andere landen in de regio. (AFP)

Ethiopië blokkeert radiozender VS

Addis Abeba, 20 maart. Ethiopië stoort sinds drie weken opzettelijk de uitzendingen van radiozender Voice of America (VOA) in het Amhaars, de belangrijkste taal in Ethiopië. Dat heeft de Ethiopische premier Meles Zenawi bevestigd. De door de Verenigde Staten gefinancierde zender maakt zich schuldig aan „destabiliserende propaganda”, aldus Zenawi, die VOA vergeleek met Radio Milles Collines, de zender die in 1994 aanzette tot genocide in Rwanda. Deze vergelijking is „onjuist en ongelukkig”, aldus de zender in een reactie. Volgens mensenrechtenorganisaties onderdrukt Zenawi hem onwelgevallige geluiden in de aanloop naar de verkiezingen in mei in Ethiopië. (Reuters)

Fregat HM Tromp laat piraten vrij

Den Haag, 20 maart. Twintig verdachten van piraterij die tussen afgelopen maandag en donderdag door de Nederlandse marine voor de kust van Somalië en in de buurt van de Seychellen werden opgepakt, zijn gisteren vrijgelaten. Dat heeft een woordvoeder van het ministerie van Defensie in Den Haag gezegd tegen het Franse persbureau AFP. De vermeende piraten zijn ondervraagd en hebben hun wapens moeten inleveren, alvorens ze met hun eigen bootjes mochten vertrekken. „Ze hadden piratenwapens, maar dat is niet genoeg om ze te vervolgen als criminelen”, aldus de woordvoerder. Het Nederlandse fregat HM Tromp werkt in EU-verband mee aan beveiliging van handelsschepen tegen piraterij langs de Somalische kust. (AFP)

FARC-commandant krijgt 20 jaar in VS

new york, 20 maart. Een Amerikaanse rechtbank in New York heeft een voormalige leider van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC gisteren tot twintig jaar cel veroordeeld wegens samenzwering om tonnen cocaïne te exporteren naar de VS. Jorge Enrique Rodriguez Mendieta, alias Ivan Vargas (47), was van 1998 tot 2004 commandant van een de groepen van de opstandelingenbeweging. In 2004 werd hij gearresteerd en in 2007 uitgeleverd aan de Verenigde Staten. (Reuters)

Twee bommetjes in centrum Athene

Athene, 20 maart. Voor het appartement van de voorman van de Pakistaanse gemeenschap in Athene is vanacht een provisorische bom ontploft. Er vielen, aldus de politie, geen slachtoffers en de schade aan het complex bleef beperkt. Wie erachter zat, is onbekend. Het was het tweede bomincident in minder dan een etmaal. Gisteren was het kantoor in Athene van een extreem-rechtse groep ook doelwit. (AP, Reuters)