Kort nieuws Binnenland

D66 A’dam staakt onderhandelingen college met PvdA

Door onze Amsterdamse redactie

Amsterdam, 20 maart. D66 in Amsterdam heeft de onderhandelingen met de PvdA over een nieuw college gestaakt. D66 is boos over de benoeming van PvdA-leider Lodewijk Asscher tot waarnemend burgemeester. „Een burgemeester hoort boven de partijen te staan, Asscher heeft een heel duidelijk politiek profiel”, verklaart Ageeth Telleman, fractievoorzitter van D66 het besluit van haar partij. „Wij hebben ook echt genoeg van het idee bij de PvdA dat die partij dit wel even in eigen kring regelt.” Carolien Gehrels, onderhandelaar van de PvdA, zegt in een reactie: „De stap van D66 is verrassend, verbazingwekkend en verdrietig, want we waren net begonnen met onderhandelen.” Informateur Eberhard van der Laan stuurt maandag het verslag van de informatieronde naar opdrachtgever PvdA. Asscher vervangt de vorige week vertrokken Job Cohen naar verwachting een maand of drie. De provincie Noord-Holland verwacht dat de nieuwe burgemeester voor de zomer kan worden benoemd.

Missie Bosnië jaar langer voortgezet

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 20 maart. De Nederlandse militaire missie in Bosnië-Herzegovina wordt een jaar langer voortgezet, tot 1 maart 2011. Dat heeft het demissionaire kabinet gisteren besloten. De EU leidt sinds december 2004 een militaire operatie in Bosnië-Herzegovina. Nederland levert een bijdrage met 85 militairen. Deze missie houdt toezicht op het staakt-het-vuren en de ontwapening van de voormalige Bosnische strijdkrachten en zorgt voor een veilige werkomgeving voor de internationale gemeenschap.

Boele Staal in Den Haag informateur

Den Haag, 20 maart. Boele Staal (D66) wordt informateur bij de coalitievorming in Den Haag. Hij is voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken en lid van de SER. Hij was commissaris van de koningin in Utrecht en lid van de Eerste Kamer. In Den Haag wil de PvdA niet met de PVV een coalitie vormen, vanwege het door die partij gewenste verbod op hoofddoekjes en nieuwe moskeeën. (ANP)

Bemanning Tromp laat alle piraten vrij

Den Haag, 20 maart. De bemanning van het Nederlandse fregat Hr. Ms. Tromp heeft gisteren de laatste twintig van piraterij verdachte Somaliërs vrijgelaten. Dertien andere verdachten mochten eerder wegvaren bij de Seychellen waar ze woensdag waren opgepakt. (ANP)