Hooikoortspil kan hartritme verstoren

Het hooikoortsmedicijn fexofenadine heeft gevaarlijke hartziekten veroorzaakt. Het is te koop bij de drogist, als TSP-Free, en als Telfast, op recept.

De eerste bomen bloeien, de hooikoortstijd begint. En daarmee de verkoopgolf van hooikoortsonderdrukkende anti-histaminica. Een ervan kan zulke ernstige hartritmestoornissen veroorzaken (een gevaarlijke trage hartslag) dat de gebruiker naar het ziekenhuis moet. Het gaat om fexofenidine, op recept en sinds vorig jaar ook zonder recept verkrijgbaar bij apotheker en drogist, onder de naam STP-Free. De bijwerking van fexofenadine is in Nederland driemaal gemeld.

Dat schrijft beeldend kunstenaar en schrijver Ignace Schretlen, tevens oud-huisarts, in het laatste nummer van het Geneesmiddelenbulletin. Schretlen werd geïnspireerd door zijn vrouw, ook oud-huisarts. Die was een van de drie getroffenen.

Hartproblemen door fexofenadine staan inmiddels in de bijsluiters, maar zijn in de wetenschappelijke literatuur niet te vinden. Krap een jaar geleden verscheen nog een review (Clinical Therapeutics, mei 2009) waarin staat dat de nieuwere niet-versuffende antihistaminica niet giftig zijn voor het hart. In tegenstelling tot de eerste generatie. Daartoe behoorde terfenadine dat in de Verenigde Staten uit de handel is genomen, maar in Nederland alleen uit de vrije verkoop. Dat was eind vorige eeuw. Terfenadine wordt in het mensenlichaam omgezet in fexofenadine. Schretlen vraagt zich af of de geschiedenis zich herhaalt.

    • Wim Köhler