'Homoverwijt' wereldnieuws

Een oud-generaal in de VS wijt de massamoord van Srebrenica mede aan homo’s in het Nederlandse leger. Hij kreeg veel kritiek.

De val van het kabinet-Balkenende IV trok internationaal nauwelijks de aandacht. Maar een Amerikaanse oud-generaal die beweert dat het Nederlandse leger verslapt door homoseksuele militairen, én de boze Nederlandse reactie daarop, waren gisteren wereldnieuws – van Al Jazeera tot en met The New York Times.

Tegen een commissie van de Senaat zei oud-generaal Sheehan dat de toelating van homoseksuelen tot het Nederlandse leger eraan bijdroeg dat dat leger de massamoord op ruim 9.000 moslims in Srebrenica in 1995 niet kon voorkomen. Carl Levin, de senator die Sheehan de verklaring ontlokte, veroordeelde de uitlatingen scherp. Sheenan was een hoge Navo-commandant tijdens de oorlog in Bosnië.

Hier mag het drama van Srebrenica nu langzaamaan enigszins verwerkt zijn, elders in de wereld wordt Nederland weer in één adem genoemd met de massamoord. Maar oud-generaal Sheenan krijgt weinig bijval. Al Jazeera citeert op zijn website een medewerker van het COC, „de oudste homoseksuele, biseksuele en transseksuele organisatie ter wereld”, die de uitspraken „absoluut belachelijk” noemt.

Een nieuwsblog van The New York Times vertelt de Amerikanen nog maar eens de hele geschiedenis van de val van Srebrenica, en die van homo’s in het Nederlandse leger (sinds 1974 toegestaan). De meer dan 100 reacties zijn bijna unaniem pro-Nederland en anti-generaal. Op Pink News, „Europe’s largest gay news service”, was de kwestie het meest gelezen verhaal van de dag.

Premier Balkenende noemde de beweringen van de generaal gisteren „onbestaanbaar en beneden alle peil”, niet alleen voor homoseksuelen maar ook voor militairen, of die nu hetero- of homoseksueel zijn. Hij vindt het niet nodig de Amerikaanse regering erop aan te spreken, omdat Obama het beleid voor homo’s in het leger juist wil versoepelen. Dit was ook de reden dat Sheehan werd gehoord.

De Nederlandse ambassadeur in Washington, Renée Bos-Jones, kwam wel in actie. In een verklaring op de website van de ambassade stelt ze trots te zijn op alle homo’s en lesbiennes die goed werk doen in het Nederlandse leger.