Heerenveen krijgt iets meer lucht

Heerenveen 4 NEC 1

Ruststand 1-1. 12. Goossens 0-1,31. Sibon 1-1 (strafschop), 50. Sibon 2-1, 90+2 Breuer (strafschop), 90+3 Fazli 4-1. Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 25.500.

SC Heerenveen heeft gisteravond in de eredivisie verder afstand genomen van de degradatiezone. Dankzij twee treffers van Gerald Sibon en twee doelpunten in blessuretijd won Heerenveen met 4-1 van NEC. De ploeg uit Nijmegen komt na de vijfde nederlaag op rij juist weer in de gevarenzone.

SC Heerenveen begon nerveus. De ploeg had moeite met de speelwijze van NEC, trad vaak weifelend op en dat resulteerde na twaalf minuten in een tegentreffer. Goossens, terug van een enkelblessure, schoot de bal hard in de rechterhoek. Doelman Henk Timmer stond aan de grond genageld.

Daarna richtte Heerenveen zich langzaam op en nam het initiatief, kreeg het kansen maar Sibon, Mika Väyrynen en Oussama Assaidi waren onnauwkeurig in de afwerking. Een onhandige actie van Ramon Zomer, die Roy Beerens in het strafschopgebied onderuit haalde, leverde de thuisclub echter een strafschop op. Dat buitenkansje liet Sibon niet liggen.

De tweede helft bood hetzelfde beeld. Heerenveen begon zwak en had geluk dat Goossens uit een klutssituatie niet scoorde. Ook in het vervolg van de wedstrijd was Heerenveen de gelukkigste. Een uithaal van Daryl Janmaat belandde via een Nijmeegse rug per toeval voor de voeten van Sibon, die de bal slim van richting veranderde en doelman Gabor Babos verraste.

Björn Vleminckx, Zomer (tweemaal) en Radomski verzuimden NEC langszij te brengen, en Heerenveen op zijn beurt liet na het duel vroegtijdig te beslissen, via onder anderen Beerens en Assaidi. In blessuretijd sloeg Heerenveen dan toch toe. Het kreeg voor de tweede keer een strafschop, nadat invaller Hernan Losada onderuit werd getrokken door Sarpong. Die kreeg rood en Michel Breuer (Sibon was al gewisseld) schoot raak. Samir Fazli, ook ingevallen, maakte er daarna nog 4-1 van. (ANP)