Hebben zeesterren ogen?

Lieve Dr. Zeepaard, hebben zeesterren ogen? Dat vraagt Julian (5 jaar). Zeker! Maar wel hele andere ogen dan jij en ik. Zeesterren hebben meestal vijf armen. Op de punt van elke arm zit een plekje dat gevoelig is voor licht. Zo’n ‘oogje’ merkt of het licht, donker of schemerig is. Maar het oogje kan geen kleur zien en ook geen plaatjes. De zeester merkt het dus als er een schaduw op hem valt, maar hij ziet niet of er nou een haai voorbijkomt of een bootje.

Horen kan een zeester al helemaal niet. Wel heeft hij honderden kleine zuigvoetjes onder zijn buik. Daar gaat ‘ie mee aan de wandel. Sommige zeesterren gaan wel 30 centimeter per minuut! Ook kunnen de voetjes iets vastpakken, zoals een smakelijke mossel.

Maar hoe vindt een zeester zo’n mossel? Aan het uiteinde van elke arm zitten zuigvoetjes die kunnen ruiken. Drijft de geur van een mossel voorbij, dan krult de zeester het puntje van één arm op. Hij laat zijn minineusjes wapperen in het water en ruikt eens even goed. Dan loopt hij een stukje, tilt een andere arm op en ruikt in een nieuwe richting. Biologen denken dat de zeester vergelijkt wat de twee pootjes ruiken. De arm die de sterkste geur oppikt, neemt de leiding. De zeester loopt achter dat pootje aan: pas maar op mossel, ik kom je opeten! Berber Rouwé

Ook een vraag? Mail : zeepaard@nrc.nl en maak kans op een T-shirt.

    • Berber Rouwé