Hartchirurgie

Naar aanleiding van een opmerking in de column van Wijnberg over open hartchirurgie bij patiënten ouder dan 80 jaar (NRC Weekblad, 13 maart) het volgende: In 1980 opereerden wij met succes onze eerste tachtigjarige, gevolgd door een grote groep leeftijdgenoten. Na evaluatie bleek de kwaliteit van leven bij het grootste deel dramatisch verbeterd. Momenteel is hartchirurgie bij tachtigjarigen wereldwijd een geaccepteerde zaak. Wel behoort het tot de eisen om geen patiënten te accepteren met ziektes zoals diabetes, dementie en Parkinson.

Ik denk om de terminologie van de heer Wijnberg te gebruiken, dat een open hartoperatie bij een patiënt boven de 80 jaar niet alleen efficiënt is, gezien de verbetering van de individuele kwaliteit van leven, maar ook effectief omdat velen geen of minder kostbare hulp van derden nodig hebben Een bijkomend financieel voordeel is het feit dat deze patiënten door hun betere lichamelijke conditie minder een beroep hoeven doen op ziekenhuisopnames.

Dr. A.C. Moulijn. Cardiochirurg, Schilde

    • Dr. A.C. Moulijn. Cardiochirurg