Google in april uit China

Google staat op het punt om zich terug te trekken uit China. Het internetbedrijf heeft dit nog niet bevestigd, maar volgens Amerikaanse en Chinese media sluit Google op 10 april de poorten in China en zal het bedrijf dit maandag bekendmaken.

Google is – in tegenstelling tot in de meeste andere landen – in China niet de grootste zoekmachine. Het bedrijf worstelt al een tijdlang met zijn activiteiten op de snelgroeiende Chinese internetmarkt. De Chinese regering dwong Google de zoekresultaten te filteren en dat was voor Google-oprichters Sergey Brin en Larry Page moeilijk te verteren.

De druppel die de emmer deed overlopen was een hackaanval in december die volgens Google uit China afkomstig was. Nieuwe onderhandelingen liepen op niets uit. Zakenkrant de Financial Times meldde vorige week al dat Google „voor 99,9 procent” zeker uit China zou vertrekken.