EU-voorzitter wil hulp voor Grieken

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft gisteren de EU-lidstaten opgeroepen het zo snel mogelijk eens te worden over financiële hulp aan het noodlijdende Griekenland. De maatregelen kunnen dan zonodig worden ingezet.

Het moet volgens Barroso gaan om leningen van afzonderlijke eurolanden onder gezamenlijke coördinatie en onder strikte voorwaarden. Een bepaling in het EU-verdrag die de lidstaten verbiedt elkaar financieel te helpen, kan op deze manier worden omzeild. Het instrument zou in de toekomst ook voor andere landen kunnen worden gebruikt.

Barroso heeft dat gisteren gezegd tijdens een bijeenkomst met journalisten. „We kunnen de huidige situatie niet langer laten voorbestaan”, waarschuwde de Commissievoorzitter.

De leiders van de Europese Unie buigen zich donderdag en vrijdag tijdens een topconferentie in Brussel over de situatie in het in financiële nood verkerende Griekenland. Door zijn torenhoge begrotingstekort dreigt Griekenland het vertrouwen van de financiële markten te verliezen. Dat zou de positie van de euro kunnen aantasten.

De ministers van Financiën van de eurolanden werden het maandag al min of meer eens over een scenario om de Grieken eventueel bij te springen, maar in Duitsland en Nederland bestaat daar verzet tegen. Beide landen zien liever dat Griekenland bij het het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aanklopt. Barroso wilde gisteren „niet speculeren” over een bijdrage van het IMF.

Griekenland heeft tot dusver nog niet officieel om financiële hulp gevraagd. Wel riep premier George Papandreou de EU donderdag op snel een knoop door te hakken. Hij hield een eventuele gang naar het IMF open. (ANP)

Euro pagina 14