De beek is zeegroen

GPS: 50.7402, 4.3184 14:56 uur, Herisemweg Foto Erik van Zuylen

Waar: Rondwandeling Beersel-Dworp-Alsemberg uit: ‘Te voet door Brussel en omgeving’.

Afstand: 18 km

Op het verlaten Herman Teirlinckplein in Beersel stopt een lijkauto naast de kerk die net alle mensen heeft opgezogen. Drie mannen schuiven een kist naar buiten. Eentje struikelt, de kist kantelt met een ruk. Naast me voel ik hoe man wil toeschieten. En dat toch maar niet doet.

Terwijl de kist waterpas wordt gehesen, moppert hij: „Waarom tillen ze ook niet met zijn vieren?”

Dat weet ik niet. Ik zie een scène in de schaduw van een kerk zo groot dat hij uit de voegen van zijn dorp lijkt te barsten. Een scène die rijmt op de wijnazijnzoete teksten van Hugo Claus.

We verlaten het dorp en schuiven een idylle in onder een schrale zon. Wat dondert het gezoem van een snelweg als er golvende velden zijn. Als hoge kruinen maretakbollen bij wijze van kroonluchters dragen. Als paden slingeren, heen en weer en op en neer, stevig onder de voeten, want de zwarte grond is verhard met stokoud grind. Boerderijen en villa’s versmelten met het landschap. Schraal zonlicht onthult dat de kale bomen iets groens aan het doen zijn.

We dalen af in de vallei van de heftige Kesterbeek. Op de wallekanten bloeien groene kelken met witte harten, een soort schemerlampjes. Is dit nou ‘stinkend nieskruid’? Plantengidsen zaaien bij mij vooral twijfel.

Aan weerszijden van de beek ontvouwt zich een geplooid landschap, met holle en bolle weiden en gedrapeerde akkers. In de plooien verrijzen rijen wilgen en zachte berken. In het midden van zo’n groene glooiing zit één kraai – en heerst over de ruimte.

Tussen Dworp en Alsemberg volgen we een stelsel van klassieke holle paden, ingesneden tussen aarden wallen waarin zware bomen zich vastklemmen met houten tentakels. De beek zigzagt hier heftig, en wringt zich door kleine bospercelen. Hij is zeegroen, ook al is hij een beek.

In het Kleetbos rollen kinderen tussen de bomen van de hellingen af. Na dat bos loopt de route op zijn einde, er moeten wat plichtmatige buitenwijkjes doorgeploegd worden.

Maar dan is er onverwacht weer een lapje open veld. Met hondengeblaf en avondlicht.

Informatie, routekaartje, gps-punten en foto’s via nrc.nl/weekblad

    • Joyce Roodnat