British Airways in staking

Veel vluchten van de luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) komen met ingang van vandaag te vervallen door een staking van het cabinepersoneel tegen bezuinigingsmaatregelen van de directie.

De staking duurt in eerste instantie tot en met maandag. Het personeel heeft gedreigd vanaf volgende week zaterdag nog eens vier dagen in staking te gaan. Het is de eerste staking van het cabinepersoneel in dertien jaar tijd.

Gistermiddag werd duidelijk dat onderhandelingen tussen de directie en vertegenwoordigers van de vakbond Unite, die na een onderbreking donderdag waren hervat, niets hadden opgeleverd.

British Airways lijdt al enige tijd forse verliezen en de bedrijfsleiding stelt dat ze er niet aan ontkomt te bezuinigen op de personeelskosten. Het personeel bij BA wordt beduidend beter betaald dan dat bij concurrerende maatschappijen als Virgin en RyanAir.

Naar verwachting zullen vooral veel korte vluchten komen te vervallen. BA probeert met behulp van veel vrijwilligers de dienstverlening zo goed mogelijk in stand te houden. Buitenlandse maatschappijen hebben aangeboden vluchten over te nemen, waaronder het Nederlandse Transavia. BA hoopt zo’n 65 procent van zijn reizigers toch op tijd op zijn bestemming te krijgen.

De staking ligt – hooguit een paar maanden voor de volgende Lagerhuisverkiezingen – ook politiek gevoelig. De vakbond Unite onderhoudt nauwe betrekkingen met de Labour-regering van premier Gordon Brown en vormt een belangrijke donor voor de verkiezingskas van de partij.