Zorgplan VS goed voor begroting

De hervorming in het Amerikaanse zorgstelsel waar president Obama voor pleit zal het begrotingstekort in tien jaar tijd met ruim 138 miljard dollar terugdringen. Dat heeft de rekenkamer van het Amerikaans Congres berekend. Het is volgens Obama de belangrijkste troef sinds de jaren negentig om het begrotingstekort tegen te gaan.

Het nieuws komt op een belangrijk moment. Zondag stemt het Huis van Afgevaardigden mogelijk over het zorgplan. Obama hoopt de steun van kritische Democratische leden te verwerven. Het Witte Huis denkt genoeg stemmen te hebben.

Hij heeft in ieder geval woensdag de steun gekregen van religieuze ordes die 59.000 nonnen vertegenwoordigen. De nonnen gaan in tegen de Conferentie van Katholieke Bisschoppen die tegen het zorgplan, uit angst dat abortussen zullen worden betaald van belastinggeld. In een brief schrijven de ordes dat in het zorgplan geen belastinggeld zal worden gebruikt voor de uitvoering van abortussen – „ondanks valse claims”. „Dit is de echte pro-life-houding en wij katholieken zijn allen voor.”

De kosten voor het zorgplan worden door de rekenkamer geschat op 940 miljard dollar gerekend over tien jaar. In Obama’s zorgplan zullen ruim dertig miljoen onverzekerden de komende tien jaar verzekerd worden, vooral via subsidies voor de laagste inkomens. In totaal 46 miljoen van de 308 miljoen Amerikanen zijn onverzekerd. De steun van de nonnen komt op een belangrijk moment voor de Democraten, die intensief campagne voeren om voldoende steun voor het zorgplan in het Huis van Afgevaardigden te krijgen.

Stemmen 216 leden voor het wetsvoorstel, dat de Senaat al heeft goedgekeurd, dan wordt het aangenomen. De stemming is op zijn vroegst zondag, maar kan ook worden uitgesteld. Obama heeft zijn reis naar Indonesië uitgesteld om zich te concentreren op het het zorgplan.

Gisteren verwierf Obama ook steun van de Democraat Dennis Kucinich. Dit lid van het Huis van Afgevaardigden stemde tegen een vorige versie van het zorgplan, omdat het niet „liberaal” genoeg zou zijn. Van de 37 Democraten die eerder tegen Obama’s zorgplan stemden, is Kucinich de eerste die nu zijn mening herziet. (AP, Reuters, BBC)

Bekijk een interview met Obama over het zorgplan op Fox News via nrc.nl/buitenland