Zorgplan VS bespaart 138 mld in 10 jaar

De hervorming van het Amerikaanse zorgstelsel die president Barack Obama voorstaat, zal het begrotingstekort in tien jaar tijd met 138 miljard dollar (101 miljard euro) terugbrengen. Dat heeft de rekenkamer van het Amerikaanse Congres berekend, zo is gisteren bekendgemaakt.

De kosten van Obama’s zorgplan zijn volgens het huidige wetsvoorstel ongeveer 940 miljard in tien jaar, aldus de onafhankelijke rekenkamer. Het plan zou 32 miljoen Amerikanen voorzien van een zorgverzekering. Op dit moment zijn 46 van de 308 miljoen Amerikanen niet verzekerd voor medische zorg.

De raming van de rekenkamer komt op een belangrijk moment voor Obama. De president voert een zware lobby om bij de beslissende stemming over het zorgplan aanstaande zondag de benodigde 216 stemmen in het Huis van Afgevaardigden te krijgen.

Obama noemde het plan „de meest efficiënte inspanning om de overheidstekorten terug te dringen sinds de Balanced Budget Act in de jaren negentig”, toen oud-president Bill Clinton het tekort terugdrong. Het begrotingstekort is dit jaar circa 1.560 miljard dollar (1.122 miljard euro).

Om de stemming bij te kunnen wonen, heeft Obama zijn geplande reis naar zijn geboorteland Indonesië en Australië voor de tweede maal uitgesteld. Oorspronkelijk zou de president afgelopen donderdag naar Indonesië vertrekken. De reis aan beide landen is nu verplaatst naar juni.

Obama heeft de Indonesische president en de Australische premier excuses aangeboden voor het dubbele uitstel – uitzonderlijk in diplomatieke relaties. De Indonesische regering heeft begrip getoond. „We zouden niet willen dat hij in Jakarta verblijft, als zijn geest elders is”, zo zei de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Marty Natalegawa gisteren. (AP, Reuters, BBC)

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het artikel Zorgplan VS bespaart 138 mild in 10 jaar (vrijdag 19 maart, pagina 4) wordt Indonesië ten onrechte het geboorteland van de Amerikaanse president Barack Obama genoemd. Obama is in 1961 in Honolulu, Hawaï geboren. Van zijn zesde tot zijn tiende woonde hij in Indonesië.