Opinie

    • Paul Luttikhuis

Wetenschappers en hun pr

Wetenschappers gebruiken 'vijf voor twaalf' idee om hun boodschap te vertellen (Foto AFP)Wetenschappers gebruiken 'vijf voor twaalf' idee om hun boodschap te vertellen (Foto AFP)

Het klimaatdebat lijkt weer in een wat rustiger vaarwater terecht te komen. De gehackte e-mails zijn hun ontwrichtende kracht aan het verliezen. De bescheiden reeks ontdekkingen van fouten en foutjes in de laatste IPCC rapporten is zo’n beetje tot stilstand gekomen. Een keurige club mag de werkwijze van de klimaatwetenschappers evalueren.

Intussen heeft de universiteit van Stanford zijn jaarlijkse onderzoek gedaan naar de publieke opinie over klimaatverandering. Conclusie: de twijfel is weliswaar een beetje toegenomen, maar veel minder dan op grond van het tumult en de gerezen twijfel over de wetenschap misschien verwacht zou worden.

De onderzoekers concluderen bovendien dat onzekerheid bij het publiek misschien wel meer wordt aangewakkerd door een strenge winter (ook al blijkt uit de cijfers van het NOAA dat de gemiddelde temperatuur de afgelopen tijd wereldwijd bepaald niet opvallend laag was) dan door de informatie over het IPCC. (wat overigens door dit onderzoek van dezelfde Stanford universiteit deels wordt tegengesproken)

In dit aardige artikel van het webmagazine Slate vraagt Matthew Nisbet, zelf communicatiewetenschapper, zich daarom af of klimaatwetenschappers de invloed van sceptici niet overschatten. Nisbet wijst zelfs op het beroemde ‘hostile media effect’, dat er van uitgaat dat de mening over berichtgeving sterk wordt beïnvloed als degene die het bericht onder ogen krijgt een uitgesproken visie heeft. Al getuigt de open brief van 250 Amerikaanse wetenschappers over het IPCC van een rustige toonzetting.

Nisbet waarschuwt voor wetenschappers die ‘ten strijde’ willen trekken tegen de twijfel. Dat dwingt ze in een ideologisch debat waar veel sceptici volgens hem juist op uit zijn. (lees hier ook een aardig verhaal over de pr-kwaliteiten van de wetenschap) En dat zou, is zijn conclusie, wel eens averechts kunnen werken.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis