Verzen Huub Oosterhuis ten onrechte geschrapt

„Ik blijf katholiek ondanks het instituut.” Aan die woorden van mijn vader moest ik denken bij het lezen van het bericht dat zo’n dertig verzen van onder anderen Huub Oosterhuis uit de katholieke liturgie worden geschrapt (NRC Handelsblad, 17 maart). Dit is onbegrijpelijk.

Alleen al het lied ‘Licht dat ons aanstoot in de morgen’ roept bij het zingen emoties op en heeft een zeggingskracht en religieuze relevantie waaraan bijna geen ander lied kan tippen.

In plaats van Oosterhuis voor te dragen voor een literaire prijs, gaat het de katholieke kerk er alleen maar om hem te treffen. De kerk zou zich beter kunnen richten op het opsporen van seksueel misbruik in kerkelijke instituten dat tot op heden onder de mijter is gestopt.

Het is triest dat het instituut kerk zich steeds verder verwijdert van de gelovigen. Hopelijk blijven ze desondanks hetzelfde doen als mijn vader.

Ben Straatsma

Didam

    • Ben Straatsma