Tweede Kamer blijft bij IMF-route Griekenland

De Tweede Kamer debatteerde gisteravond met minister De Jager over steun aan Griekenland. De Kamer wil de Grieken naar het IMF verwijzen.

Griekenland moet steun zoeken bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en niet bij de Europese Unie. Geen Europese leningen, geen Nederlandse leningen en ook geen Nederlandse garanties voor Griekenland. Dat is de boodschap die een meerderheid van de Tweede Kamer demissionair premier Jan Peter Balkenende meegeeft als hij volgende week deelneemt aan de Europese Raad van regeringsleiders in Brussel.

„Het IMF is hét loket als de kapitaalmarkt niet thuis geeft. Het is gevaarlijk daar een Europees loket naast te zetten”, zei Tweede Kamerlid Frans Weekers (VVD) gisteren tijdens een spoeddebat met minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) en de premier over een mogelijk Europees reddingsplan voor Griekenland. Het land zit tot de nek in de schulden en gevreesd wordt dat de Grieken eerdaags in acute betalingsproblemen komen.

Met de opdracht dat Griekenland wat Nederland betreft naar het IMF moet uitwijken, floot een meerderheid van de Tweede Kamer minister De Jager terug. Hij had zich er begin deze week tijdens de bijeenkomst van de eurogroep (ministers van Financiën uit 16 eurolanden) bij neergelegd dat Europa Griekenland als „laatste redmiddel” te hulp zal schieten. Ook De Jager had in Brussel de wenselijkheid van de IMF-route onderstreept, maar de overgrote meerderheid van de eurogroep blokkeerde dat, zei hij gisteren.

Volgens De Jager werd geconstateerd dat zodra de nood aan de man komt, de Europese landen een „gecoördineerde actie” zullen ondernemen. Dat gebeurt als de „financiële stabiliteit in het eurogebied” in het geding is en daarmee „de portemonnee van de burgers van Nederland”, aldus De Jager. Hij doelde daarbij op de financiële belangen die banken, pensioenfondsen en verzekeraars in Griekenland hebben. Maar „van een deal is geen sprake”. De Jager had juist gezien de demissionaire status in Brussel laten weten dat het kabinet zich bij de wens van de Tweede Kamer neerlegt.

De VVD en zijn eigen CDA vielen de minister het felste aan, en drongen erop aan dat Nederland in Brussel de rug recht houdt en vasthoudt aan de IMF-route. Zeker nu er barsten lijken te komen in de eurogroep en ook de Duitse bondskanselier Merkel voor inschakeling van het IMF zou voelen. Ook Kamerlid Paul Tang (PvdA) vroeg het kabinet de IMF-route zo lang mogelijk open te houden. Het IMF is ook voor de PvdA het aangewezen „noodloket voor noodleningen”. Als die route toch afgesloten blijkt te zijn, is voor de PvdA een Europees noodloket ook aanvaardbaar, zei hij. Net als voor D66 en GroenLinks.

Tang wees erop dat de problemen veel verder gaan dan Griekenland. Als de Grieken de schuld niet kunnen financieren, kan dit een schok in de financiële sector tot gevolg hebben, waarschuwde hij. Dan kunnen andere landen zoals Spanje een vergelijkbaar probleem krijgen en zijn de gevolgen „niet te overzien”. Afgesproken werd dat het kabinet polst in hoeverre Duitsland ook kiest voor een harde lijn tegenover Griekenland via het IMF. Woensdag, een dag voor de Europese Raad, komen Kamer en kabinet opnieuw bijeen om zich te beraden over verdere stappen.

    • Michèle de Waard