Totdat je reactie van het forum gehaald wordt

‘Erg, van dat meisje. Milly.”„Heel erg.”

Dit gesprekje heb ik de afgelopen week een aantal keer gevoerd. Verder kun je er niets over zeggen. Want juist over heel erge dingen valt vaak opvallend weinig te bespreken.

Dus zoeken mensen naarstig verder. Want ze willen het eigenlijk nog een tijdje over Milly hebben. Waarom weten ze ook niet, maar het moet gewoon. Nog vijf minuten langer, minstens. Het is een diepe behoefte.

Dan heb je drie mogelijkheden.

Je gaat heel lang praten over de media. Dat ze er weer met zijn allen bovenop springen. Dat het de HartvanNederlandisering van de samenleving is. Dat het om te kotsen is.

Je kunt ook heel lang praten over de politie. Hierbij kun je uit twee subthema’s kiezen: 1. ‘Juist een politieagent. Dat kan toch niet? Screenen ze die mensen wel? De politie, dat is toch zogenaamd je beste vriend?’ Of 2. ‘Lógisch, een politieagent. Dat zijn vaak gefrustreerde idioten. En getraumatiseerd hè, door wat ze allemaal op hun werk hebben meegemaakt.’

Of je kunt, als je wat minder van praten met echte mensen bent en wat meer van internet, uitgebreid reageren op allerlei krantensites, condoleanceregisters en fora, onder elk bericht over Milly. Daar vind je gelijkgestemden die ook met veel vuur en weinig parate grammaticakennis schrijven over thema’s als ‘de herinvoering van de doodstraf en wel nu’, ‘de hoogste boom’ en ‘als moeder raakt mij dit extra diep’. Als je minder lang van stof bent, kun je altijd even laten weten dat je het ‘idd zielig’ vindt. Of je gaat gewoon ongebreideld schelden op de media, de politie en alle pedofielen en moordenaars van de wereld met wie ze in de gevangenis heus wel raad weten, maar die altijd weer, en dat zie je nu ook alweer aankomen, vanwege verzachtende omstandigheden vervroegd vrij komen, in dit softe land. Je scheldt meteen nog even door over alles wat je in dit land, de wereld en je eigen leven dwarszit. Totdat je reactie van het forum gehaald wordt. En dan kun je weer heel lang schelden op de webmaster van het forum.

En dat is allemaal heel zinloos.

Dat weet één jongen: Tobias. Tobias schreef de enige zinnige, zelfs behulpzame mening over Milly, op het enige goeiige forum op internet, namelijk dat van het Jeugdjournaal.

Hij schreef: ‘Het is vreselijk natuurlijk, maar je hoeft niet bang te zijn.’

    • Aaf Brandt Corstius