SELECTIE Theater

‘De opgaande zon’ van Heijermans door Tg. Maastricht. Foto Ben van Duin

De opgaande zon

Regisseur Arie de Mol maakt bij Toneelgroep Maastricht een heftige, bewogen voorstelling van De opgaande zon (1908) van Herman Heijermans. Een winkelier dreigt vermorzeld te worden door een warenhuis, zijn dochter ziet redding in de brandverzekering. Met vreemde, hoekige bewegingen en een vérdragende stem toont Jack Vecht, in de hoofdrol, hoe de winkelier zijn angst overschreeuwt.

T/m 16 mei Derlon, Maastricht. Inl: toneelgroepmaastricht.nl

Rosencrantz & Guildenstern are Dead

Officieel speel ‘t Barre Land het toneelstuk Rosencrantz & Guildenstern are dead van Tom Stoppard. Maar in werkelijkheid brengt de groep een losgeslagen en vrije bewerking, met stukjes spreekbeurt, Hamlet, en Beckett. Stoppards stuk gaat over toneel: tussen de coulissen wachten de vrienden van Hamlet op de juiste aanwijzingen om een stuk te spelen. Van een hoorcollege moduleert de voorstelling naar een opgetogen vaudeville over verwarring en zelfs wanhoop die acteurs kunnen bevangen.

Tournee t/m 22/5. Inl: barreland.nl.

Van de brug af gezien

Ìn het migrantendrama Van de brug af gezien (1955) van Arthur Miller verraadt dokwerker Eddie uit jaloezie zijn illegale neven. Regisseur Erik Whien en de spelers van Toneelgroep Oostpool maken het verhaal spannend als een thriller. Ali Ben Horsting maakt van Eddie een moordlustige tiran, die zich niet kan voegen naar verandering.

Tournee t/m 25 april. Inl: oostpool.nl.

Tirza

Het Nationale Toneel bewerkte de roman van Arnon Grunberg tot een helder toneelstuk, over een saaie intellectueel die een onverwachte misdaad pleegt. Kees Hulst speelt op indrukwekkende wijze de hoofdrol. Zijn harkerige klerkenhouding, zijn stelten, zijn deadpan en zijn droge humor vallen precies op hun plaats.

Tournee t/m 12 juni. Inl: nationaletoneel.nl.

Elf minuten

Het Noord Nederlands Toneel van Ola Mafaalani maakt een prachtige voorstelling van Coelho’s roman Elf minuten, over een prostitutee. Hoofdrolspeelster Malou Gorter draagt het existentiële drama op zakelijke toon, maar met veel gevoel voor nuance. De casestudies geven de theaterversie een diepte die in de roman misschien wel ontbreekt: die van de gêne tegenover de treurnis van de prostitutie.

Tournee t/m 22 mei. Inl.: nnt.nl.