SELECTIE Film

Lebanon

Regie: Samuel Maoz

Lebanon maakt ons deelgenoot van de chaos en de verwarring van een slagveld. Zelfs al waan je je veilig in een tank, een ogenschijnlijk simpele missie kan vreselijk uit de hand lopen. Omdat de soldaten niet gedreven worden door kadaverdiscipline maar door instincten: angst, overlevingsdrang. Koelbloedig bouwt regisseur Samuel Maoz de spanning op door de ‘vijanden’ die de soldaten voor hun loop krijgen steeds weer nieuwe ethische dilemma’s te laten representeren: een auto, een oude man, een moeder die haar kind zoekt.

In 15 bioscopen

The Road

Regie: John Hillcoat

De Australische regisseur John Hillcoat verfilmde de beroemde roman The Road van Cormac McCarthy, die zich speelt zich af na een grote catastrofe. Alle dieren zijn dood, de bomen staan er kaal bij en er valt voortdurend regen. Wat over is van de mensheid valt uiteen in de slechten, die zich te buiten gaan aan kannibalisme, en de goeden, die nog een restje menselijke waardigheid proberen te behouden. Tot die laatsten behoren een vader (Viggo Mortensen) en zoon (Kodi Smit-McPhee). Hillcoats keuze voor stevig realisme is een gelukkige. Hij filmde op locatie en zijn protagonisten zijn uitgedost als zwervers. Mortensen levert een grote prestatie, die in het afgelopen prijzenseizoen schandelijk over het hoofd werd gezien. Maar zeker voor wie Hillcoats fraaie western The Proposition heeft gezien, is zijn aanpak wel wat braaf en behoudend.

In 17 bioscopen

Bad Lieutenant

Regie: Werner Herzog

Bad Lieutenant: Port of Call – New Orleans is een immorele zwarte komedie. En een film die Nicolas Cage de kans biedt om te tonen dat hij wel degelijk een belangwekkend acteur is. Zijn inspecteur Terence McDonagh onderzoekt een vijfvoudige moord op een heroïnedealend Senegalees gezin en zakt weg in het drijfzand. Zijn gokschulden lopen op, het onderzoek gaat nergens heen en zijn gebruik van pijnstillers en cocaïne loopt uit de hand. Het enige lichtstraaltje in McDonaghs hysterische bestaan is callgirl Frankie (Eva Mendes). McDonagh is een liefdesbaby van Dirty Harry en Hunter S. Thompson die problemen consequent oplost door nog grotere problemen te scheppen.

In 39 bioscopen

Rotvos

Regie: Jan Musch en Tijs Tinbergen.

In de documentaire bekroonde Rotvos heeft vossenonderzoeker Jaap Mulder de taak om in een van de Limburgse korenwolfreservaten vossen te vangen en van een zender te voorzien. Het belang van de vossenonderzoeker blijkt haaks te staan op dat van de hamsterbeschermer. Het heeft iets treurigs dat zoveel menselijk ingrijpen nodig is om de natuur de natuur te laten zijn.

In 4 bioscopen