SELECTIE Diversen

'Nostalgic about the Future, # 6’ van Michael van den Besselaar, te zien in Maastricht Beeld Galerie Stevens

Literatuur

Amsterdam Op 19 maart 20u organiseert het John Adams Institute een avond met de Amerikaanse schrijver John Irving. Irving leest voor uit zijn nieuwste roman De laatste nacht in Twisted River en wordt geïnterviewd over zijn werk. Na afloop signeert hij.

Aula, Universiteit van Amsterdam, Singel 411. www.john-adams.nl

Verkoopexpositie

Dordrecht‘Draad zoekt naald’ is een verkoopexpositie van derdejaarsstudenten van de Willem de Kooning Academie Rotterdam in Intermezzo, ruimte voor vormgeving in Dordrecht. De producten, met als uitgangspunt ‘textiel’, variëren van mode tot interieur en zijn te koop in kleine oplagen.

Intermezzo, Voorstraat 178. T/m 20 maart 11-17u. Inl 078-6136307; www.galerie-intermezzo.nl

Lezingen

Groningen Het Groninger Museum presenteert op vrijdagavond twee activiteiten. Van 17 tot 19u is er naar aanleiding van de Brücke tentoonstelling een lezing over Duits expressionisme en theater door de germanist en theaterwetenschapper Karel Hupperetz. Later op de avond (20-21u) vertelt Edwin Jacobs over zijn functie als directeur van het Centraal Museum Utrecht.

Auditorium, Groninger Museum. Prijs: gratis, excl. museumentree. Res 050-3666 555. www.groningermuseum.nl

Galerieroute

Maastricht Op zondag 21 maart is er in Maastricht een galerieroute. Vijf galeries organiseren tussen 12u tot 21u een speciaal programma. De percussiegroep Waka (Touaregs) trekt van galerie tot galerie; zij beginnen om 13u bij Henn Art en eindigen daar ook om 18u30; bij Henn Art spreken om 14u30 en 17u30 drie jonge filosofen over kunst en filosofie. Bij Huub Hannen Galerie is een lezing door Peter Fransman, directeur van museum het Domein, over het werk van Martijn Lucas van Erp. Bij Gallery Bell ’Arte, is werk van beeldhouwer Jan Verschoor te zien en in Post + García vertelt Laura Post om 15u over de Peter Stuyvesant-collectie. Een Italiaanse tenor zingt tegen 18u30 liederen over de Primavera in Galerie Stevens.

Inl www.galeriesmaastricht.nl

Festival

Amsterdam Het internationale festival ElectroSmog, dat t/m 20 maart plaatsvindt in De Balie, is een zoektocht naar een nieuwe levensstijl die niet langer overheerst wordt door snelheid en continue mobiliteit. Gaan alle nieuwe communicatietechnologieën ons nu eindelijk helpen om die nieuwe levensstijl te bereiken? Met een reeks internationaal verbonden discussies met deelnemers verspreid over vijf continenten.

T/m 20 maart. De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10. Inl 020-5535151; www.electrosmogfestival.net

Textielfestival

Leiden Op verschillende locaties in de Leidse binnenstad geven exposities, demonstraties, markten, workshops en een textielroute een beeld van de mogelijkheden van het werken met textiele materialen. De textielroute staat op de website en is tijdens het festival als folder verkrijgbaar in de Pieterskerk, bij de VVV en op alle locaties.

Van 24 t/m 28 maart. Wo 11-17u, do-za 10-17u, zo 10-16u. Entree Pieterskerk: €12. Inl www.textielfestival.nl

Kruiden

Utrecht Het Groene Weekend van de Botanische Tuinen Utrecht staat in het teken van kruiden. Er zijn demonstraties en workshops, en er zijn planten en zaden te koop. Tijdens een rondleiding door de tropische kas, hoort u het verhaal van een aantal tropische kruiden of specerijen die daar groeien zoals peper en vanille. Kinderen krijgen een klein tomatenplantje mee naar huis.

Op 20 & 21 maart, van 10-16u30. De Botanische Tuinen bij Fort Hoofddijk, Budapestlaan 17. Toegang: € 6,50, kinderen t/m 12 jr gratis. Inl 030-2535455; www.uu.nl/botanischetuinen

Vroege weidevogelsafari

Natuurgebied Ottershagen Op zondagochtend kan men vroeg op pad met de Jeep naar natuurgebied Ottershagen om daar zoveel mogelijk weidevogels te spotten. Stevig schoeisel en een verrekijker zijn onmisbaar tijdens deze safari onder leiding van Natuurmonumenten. Ter afsluiting staat er een boerenontbijt klaar op de deel.

Op 21 en 28 maart, start 7u30. Erfgoed Bossem, Dorpsstraat 7, Lattrop. Duur: circa 3,5 uur. Kosten: € 19,50 incl. koffie/thee en ontbijt. Kinderen tot 12 jr € 9,50. Res 0541-221392; info@bossem.nl