SELECTIE Buitenland

Perzische prent uit de collectie van Karim Aga Khan Die Geschichte von Haftwad und dem Wurm Signatur des Dust Muhammad Iran, Täbris, ca. 1540 Tinte, Gouache und Gold auf Papier 47 x 31,8 cm

Duitsland

Berlijn Dat prins Karim Aga Khan IV van mooie vrouwen, snelle paarden en dure hotels houdt, weet haast iedereen. Minder bekend is zijn passie voor kunst. Aga Khan, geestelijk leider van de Ismaelieten en volgens velen directe afstammeling van de profeet Mohammed, bezit een grote kunstcollectie. Die toont hij in Berlijn. Zo zijn er in de Martin-Gropius-Bau originele illustraties uit het heldenepos Shanama, van de Perzische dichter Firdawsi. Een Mongools gewaad van zijden damast uit de dertiende eeuw behoort ook tot de kostbaarheden, net als een dubbele bladzijde uit de Blauwe Koran (negende eeuw), met gouden letters op blauw perkament.

T/m 6 juni, Niederkirchenerstr. 7. Info: 0049-30254890 en www.berlinerfestspiele.de

Heidelberg Aan de oevers van de Neckar, in een lieflijk landschap, kun je je laven aan het festival Heidelberger Frühling. Grote pianisten als Hèléne Grimaud, Grigory Sokolov en Ivo Pogorelich treden er zeker op. Maar het leukst zijn misschien wel de “kleine projecten”, zoals het Strijkkwartetfeest en het Atelier voor hedendaagse muziek. Hier verdwijnt de afstand tussen musici en publiek, hier kom je met elkaar in gesprek.

Van 20 maart t/m 24 april op diverse locaties. Info: 0049-62-11422411 en www.heidelberger-fruehling.de.

Thüringen Maar liefst twee Bach-festivals kun je deze lente in de deelstaat Thüringen bezoeken. Het plaatsje Arnstadt koestert zijn Bach-monumenten. Zo had Johann Sebastian Bach in de Bachkirche zijn eerste baan als organist, terwijl Caspar Bach met vrouw en zeven kinderen in de Neideckturm woonde. Deze plekken fungeren als inspirerende locaties in het Bach-Festival Arnstadt, dat tot en met 28 maart duurt (0049-3628660169 en www.bachfestival.arnstadt.de). De Thüringer Bachwoche (26 maart t/m 18 april) in en om Weimar lokt met grote namen. Frans Brüggen, Ton Koopman en andere Bach-specialisten dirigeren er. In kerken, kapellen en kastelen zal vooral gezang weerklinken, van Paascantates tot en met de onvermijdelijke Matthäus Passion.

Info: 0049-3643252297 en www.thueringer-bachwochen.de.

België

Gent Symbolist rond de eeuwwisseling in Sint-Martens-Latem, zoeker tijdens de oorlog in Engeland, expressionist na 1918 en ‘religieus realist’ in de jaren dertig. Gustave van de Woestyne (1881-1947) was het allemaal – op zijn geheel eigen manier. De middeleeuwse Vlaamse ‘primitieven’ zijn nooit ver weg bij deze vooraanstaande figuur in de Belgische moderne kunst. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in zijn geboortestad Gent opent op 27 maart een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk. Ruim 140 schilderijen en tekeningen zetten het belangrijke oeuvre van het kleine broertje van de grote dichter Karel van de Woestijne dit voorjaar uitgebreid in de spotlights.

27 mrt t/m 27 juni, Museum voor Schone Kunsten, Citadelpark, Gent, di t/m zo 10-18u. Inl 0032 92400700 en www.mskgent.be

Hornu Met de mooie – maar een beetje gestolen – titel Le Fabuleus Destin du Quotidien siert het Musée des Arts Contemporains in Grand-Hornu zijn jongste expositie. De tentoonstelling richt zich, zoals de titel kan doen vermoeden, op het alledaagse, in dit geval op ‘design’, dat van gewone gebruiksvoorwerpen een mode- en zelfs kunstverschijnsel heeft gemaakt. Niet gespeend van enige humor verkent de expositie de dunne scheidslijn tussen kunst en design, en vraagt zich af waar de designer eindigt en de kunstenaar begint.

T/m 23 mei, Musée des Arts Contemporains, Site du Grand-Hornu, Rue Sainte-Louise, 82, B-7301 Hornu, di t/m zo 10-18u. Inl 0032 65652121 en http://www.mac-s.be

Brussel Wiels is het in een schitterend industrieel monument gevestigde centrum voor hedendaagse kunst in Brussel. Naast de retrospectieve tentoonstelling van Felix Gonzalez-Torres brengt het nu tijdelijk de eerste solo-expositie van de Nederlandse kunstenaar Melvin Moti (1977). Onderwerpen zijn mislukking en stof. Moti’s werken zijn meer ‘evocaties’ dan ‘installaties’. ‘Stof’ vormt hier het verband tussen vergeten 19de-eeuwse uitvinders die belangrijke ontdekkingen deden maar naast beroemdheid grepen omdat ze hun uitvindingen te laat patenteerden.

T/m 25 april, Wiels, Van Volxemlaan 354, Brussel, wo t/m zat 12-19u, zo 11-18u. Inl 0032 23400050 en www.wiels.org

Antwerpen In het Modemuseum in Antwerpen opent op 25 maart ZWART. Meesterlijk Zwart in Mode & Kostuum. De expositie illustreert de geschiedenis van de kleur zwart met voorbeelden uit de schilderkunst en de historische en hedendaagse mode. Daarnaast zijn er topstukken te zien van hedendaagse ontwerpers die een speciale band hebben met zwart. . Uiteraard is Chanels ‘little black dress’ present , alsmede de meesters Kawakubo en Yamamoto.

25 mrt t/m 8 aug, Modemuseum, Nationalestraat 28, Antwerpen, di t/m zo 10-18u. Inl 0032 34702770 en www.momu.be