Selectie beeldende kunst

Werk van David Bade is te zien in Den Haag in het GEM

Kamers vol kunst

Den Haag We kennen slechts drie schilderijen van zijn hand en een klein aantal prenten. Dat is het oeuvre van de Antwerpse schilder Willem van Haecht (1593-1637). Zijn schilderijen stellen kunstkamers voor, interieurs die gevuld zijn met schilderijen en andere kunstvoorwerpen. Zijn kunstkamers zijn een mengeling van werkelijkheid en fantasie; de schilderijen die hij er op weergaf, kopieerde hij vrijwel allemaal van bestaande schilderijen van beroemde meesters. Maar ze bevonden zich niet samen in één verzameling. Van Haecht bracht ze in zijn geschilderde wereld voor het eerst samen. Ook zitten zijn kunstkamers vol met verhalende elementen die verwijzen naar het artistieke en culturele leven in Antwerpen van zijn tijd. De drie schilderijen worden voor het eerst gezamenlijk getoond in het Mauritshuis. Ze vormen het hart van een kleine tentoonstelling over de kunstwereld van Antwerpen in de eerste helft van de zeventiende eeuw.

Van 25 maart t/m 27 juni, Korte Vijverberg 8. Di-za 10-17u, zo 11-17u

Passie

Uden Voor de expositie Passie zoeken de kunstenaars Reinoud van Vught en Marc Mulders de confrontatie met de collectie van het Museum voor Religieuze Kunst. Met middeleeuwse devotiestukken, barokke kruisbeelden, het werk van de Vlaamse expressionist Albert Servaes en Anton Heyboer. Maar ook met vroeg werk van henzelf, zoals hun ‘lijkwaden’, afdrukken van crucifixen op doek en papier. Tegelijkertijd is in het museum ook Judas Iscariot te zien, een video-installatie van Pavel van Houten.

T/m 6 juni, Vorstenburg 1. Di-vr 10-17u, za en zo 13-17u

Catch of the day

Den Haag Zijn werken zijn grillig, humoristisch en kleurrijk. Het GEM toont een groot overzicht van het werk van David Bade (Curaçao, 1970) vanaf 1993 met levensgrote, absurdistische sculpturen waarin hij allerlei objecten aan elkaar bevestigt met uiteenlopende bouwmaterialen. Hoogtepunten uit zijn oeuvre worden afgewisseld met nieuw werk en opnieuw uitgevoerde ontwerpen van verloren gegane sculpturen.

Tegelijkertijd wordt in Gemak gewerkt aan een sculptuur annex ‘hangplek’ voor het plein van de Hofstede Praktijkschool, een project waarbij Bade leerlingen van de deze school begeleidt. Vier dagen per week kan de bezoeker het ontstaansproces volgen en verhaallijnen toevoegen aan een animatiefilm die gedurende het project zal groeien.

T/m 27 juni in het GEM, Stadhouderslaan 43. Di-zo 13-18u., di en t/m 30 mei in Gemak.

Natuurstudies

Tilburg Amami-Oshima is een eiland in het meest zuidelijke puntje van Japan. Fotografe Cuny Janssen (Nijmegen, 1975) reisde er in 2007 naar toe. Op de expositie in Museum De Pont worden onbevangen kinderportretten afgewisseld met beelden van het eiland. Sommige hebben het karakter van natuurstudies. Wat varens en grashalmen, het zachte mos op een boomstam tekenen zich scherp af tegen het donkergroen van de dichte begroeiing. In andere landschappen zijn de zee en de mangrove beeldbepalend.

T/m 23 mei, Wilhelminapark 1. Di-zo 11-17u

Roth/Nuur/Ferri

Haarlem De Hallen presenteert de eerste museale solopresentatie van de Duitse kunstenaar Daniel Roth (Schramberg, 1969). Het laat de ontwikkeling in Roths werk zien: van tekeningen, sculpturen en foto’s met een verhalend karakter naar steeds spaarzamere, autonome beelden waarin de relatie tussen het menselijk lichaam en het landschap centraal staat. In zijn nieuwe installatie Serum suggereert Roth het bestaan van een instituut onder de aardkorst, waar een speciaal serum ervoor zorgt dat het menselijk lichaam zich langzaam transformeert tot landschap.

Tegelijkertijd zijn in het museum sculpturen en installaties van klei, bijenpollen, oasisblokken en water

ijsjes van Navid Nuur (Teheran, 1976) te zien.

Ook is er een tentoonstelling van de absurdistische tekeningen van de Kosovaarse kunstenaar Jakup Ferri (1981, Prishtina).

Alle exposities t/m 6 juni, Grote Markt 16. Di-za 11-17u, zo 12-17u

Boys Don’t Cry

Den Haag Twan Janssen is een acteur die de beeldend kunstenaar Twan Janssen speelt. Zijn werken zijn rekwisieten in het toneelstuk van zijn carrière. Janssen toont in Heden ‘zakdoek’-, ‘spiegel’- en ‘strafwerkschilderijen’ onder de titel Boys Don’t cry.

Janssen benadert de schilderkunst op een onorthodoxe manier. De verf wordt niet zoals gewoonlijk op een doek geschilderd, maar eerst in lange stroken gedroogd en daarna gevlochten of als lap met magneten aan het doek bevestigd.

Van 21 maart t/m 29 mei, Denneweg 14. Wo-za en elke 1ste zo van de maand 12-17u.