Premier Portugal van persbreidel verdacht

Het Portugese parlement is gisteren een onderzoek begonnen naar mogelijke persbreidel door premier José Sócrates. Hij zou vorig jaar hebben gepoogd om via het nationale telefoonbedrijf PT een aandeel te verwerven in verscheidene landelijke media in de hoop zo meer invloed te krijgen op hun redactionele lijn.

Vorige maand citeerde het tijdschrift Sol uit afgeluisterde telefoongesprekken tussen Sócrates, enkele naaste medewerkers en leidinggevenden bij PT. Hierin bespraken zij de mogelijkheid om controle te verwerven over TVI, de best bekeken commerciële zender van het land, en over de uitgever van onder meer O Correiro da Manhã, het grootste dagblad van het land, en kwaliteitskrant Público.

De telefoontaps werden gelekt door bronnen binnen justitie, dat onderzoek doet naar het omvangrijke corruptieschandaal ‘Face Oculta’, waarin de sociaal-democratische regeringspartij al enige tijd verwikkeld is.

De afgelopen weken hield een parlementaire commissie al hoorzittingen over de persvrijheid. Hierbij viel ook regelmatig de naam van het Spaanse mediabedrijf Prisa, dat in Spanje het linkse dagblad El País als vlaggenschip heeft.

Prisa is meerderheidsaandeelhouder van TVI en zou uit politieke sympathie met de Sócrates aangestuurd hebben op het ontslag van een nieuwslezeres, die in haar programma altijd zeer kritisch was over de regering. Haar man, tevens de directeur van de zender, moest eerder al weg.

Sócrates ontkent de aantijgingen en zei dat hij bereid is zich in het parlement te verantwoorden. Dit kan hij ook schriftelijk doen.