Partij van de Niks is als een vriendenclub

Partij van de Niks. Moeten we die serieus nemen? De Kiesraad heeft de naam in ieder geval geregistreerd, grote kans dat je deze partij straks aan kunt kruisen op je stembiljet.

De website leert dat het de initiatiefnemers menens is. “Let’s fuck them back”, luidt het credo. Waarom? Omdat er niet naar het volk geluisterd is, aldus de partij. “We zijn heel wat genaaid de afgelopen jaren.” De PvdN heeft vooral systeemkritiek: ze is tegen partijdiscipline. En daarom heeft deze partij geen standpunten. “Ieder individu heeft zijn eigen mening en mag die ook uitdragen.”

Schandaal

Wel wil de partij misstanden aanpakken. Om die boven water te krijgen staat op de website een roddelformulier. “Weet jij iets smeuïgs over politiek actieve personen? Meld het ons. Een soort kliklijn waar men in Den Haag zo dol op is, maar dan over hen! Degene met het beste schandaal krijgt een mooie prijs.”

Opportunistisch

Wie de oprichters zijn maakt de website niet duidelijk. Maar wie een e-mail stuurt, krijgt een reactie van Leendert van der Spek (49) uit Zoetermeer. Uit zijn lange e-mail, die leest als een manifest, blijkt dat hij wel degelijk serieus heeft nagedacht. Na jaren overleg met vrienden richtte hij de partij op 10 oktober 2009 op. “Wat ons het meest tegen de borst stuit is dat politici zo opportunistisch zijn”, schrijft hij. “We richten ons op speerpunten die aangeleverd worden door onze achterban. Het liefst overzichtelijke problemen, die eenvoudig aangekaart kunnen worden.”

Onberekenbaar

De partij wil een “platform voor ontevreden burgers” zijn, belooft de achterban continu te raadplegen en zegt “allerlei standpunten” te verenigen. Dat zit zo: de partij is eigenlijk “zoals een vriendenclub of familie in elkaar steekt”. Maar wat kunnen we nu precies verwachten van de Partij van de Niks? “Onze partij is een onberekenbare factor, die altijd op een onverwachte manier uit de hoek kan komen.”

Meer alternatieven

Is deze partij niks voor u, maar wilt u toch op een alternatieve partij stemmen, dan heeft u nog de keus uit: De Stem van Jezelf, de Partij voor Mens en Spirit, MOED, EERLIJK en Ik stem voor Nederland. In totaal heeft de Kiesraad nu 61 namen geregistreerd, maar hiermee is niet gezegd dat al deze partijen daadwerkelijk zullen meenemen. Van de 74 geregistreerde partijen in 2006, deden er uiteindelijk 24 mee aan de verkiezingen.

NB: Alleen reacties o.v.v. van voor- en achternaam worden geplaatst.

    • Steven de Jong