'Pakistan hindert vredesgesprekken'

De arrestatie van hoge Talibaanstrijders in Pakistan heeft een abrupt einde gemaakt aan vredesbesprekingen tussen de Verenigde Naties en de Talibaan. Dat zegt de voormalige speciale vertegenwoordiger van de VN in Afghanistan, de Noor Kai Eide, tien dagen na zijn vertrek uit Kabul. Eide erkent nu dat hij een jaar geleden een dialoog begon met de Talibaan.

De Pakistaanse geheime dienst arresteerde op 17 februari de nummer twee van de Talibaan, Mullah Baradar in de zuidelijke miljoenenstad Karachi. In de weken erna zijn zeker vijf andere hoge Talibaan gearresteerd, onder wie de schaduwgouverneurs van de Afghaanse provincies Baghlan en Kunduz. Het is een raadsel waarom Pakistan dit heeft gedaan. Het land heeft de Talibaan sinds hun verdrijving uit Afghanistan eind 2001 laten gedijen.

Eide zei over de gesprekken: „Het eerste contact was waarschijnlijk vorig voorjaar, daarna waren er de verkiezingen waardoor er een luwte was, en toen dat voorbij was is de communicatie weer opgepakt, en die is voortgezet tot [...] enkele weken geleden.” De gevolgen van de arrestaties zijn volgens Eide, „zeker negatief voor onze mogelijkheden om het politieke proces [...] voort te zetten. De Pakistanen hebben niet de rol gespeeld die ze hadden moeten spelen. Ze moesten geweten hebben wie het waren, welke rol zij speelden, en nu zie je de gevolgen.”

De leider van de Talibaan, Mullah Omar, moet met de gesprekken hebben ingestemd, zegt Eide. Mullah Baradar heeft volgens verschillende bronnen een bemiddelende rol gespeeld tussen Mullah Omar en de VN.

Binnen de internationale gemeenschap bestaat verdeeldheid over het juiste moment voor gesprekken met de Talibaan, en de vraag of ook een akkoord met de leiding moet worden nagestreefd. De Afghaanse president Karzai wil zo snel mogelijk tot verzoening komen, en organiseert eind april een conferentie waarin het raamwerk voor vrede gemaakt moet worden. De VS vinden dat de Talibaan eerst militair in het nauw gedreven moeten worden. (BBC, AP)