op nrcnext.nl

Hoe ziet jouw ideale stufi-systeem eruit? Die vraag staat deze maand centraal in denklaboratorium nextlab. Veel studenten stellen een beloningssysteem voor: euro’s voor studiepunten. Zo’n systeem zou de motivatie om te (gaan) studeren ten goede komen. Op nrcnext.nl wordt gediscussieerd over de voorstellen.

Ik zou willen zeggen tegen alle pragmatici die op deze site rondsurfen: Wees nu eens echt progressief! Ik bedoel jullie D66’ertjes. Als je zegt dat het onderwijs topprioriteit heeft, eis dan van de overheid dat zij hier politieke keuzes in maakt. In Scandinavië hebben alle landen geïnvesteerd in het onderwijs, ook en juist tijdens de crisis. Alleen in Nederland-compromisland is niets taboe en moet iedereen inleveren. Absurd. C. van der Zande

Bij voorbaat mensen uitsluiten op motivatie is een enorme verarming, de laatbloeiers (lees: degenen die het nog allemaal niet zeker weten in eerste instantie en pas gaandeweg hun motivatie vinden) zijn vaak mensen die heel wat teweeg brengen in de samenleving.

Saskia

Studeren aan een universiteit is meer dan alleen studiepunten halen, het gaat ook om het vormen van personen die straks iets kunnen betekenen in de maatschappij. We moeten ook niet vergeten dat de werving van multinationals en grote bedrijven niet of nauwelijks kijkt naar de termijn waarin iemand zijn studie voltooit, maar kijkt wel naar de extra activiteiten. Hind

Zorg dat studenten minder of niet meer hoeven te werken. Studenten kunnen zo hun tijd gebruiken om te studeren. Hoe zorgt men dan voor goed studeren zonder financiële prikkel? Door studenten weer uit te dagen. Meer contacturen, uitdagender onderwijs, kleinere groepen, meer begeleiding en docenten die hun studenten motiveren. En ja, dat kost wat extra geld. Maar wie wil er nou niet investeren in z’n toekomst? Jerry Snellink

Ik ben door mijn studietijd een beter mens geworden. Dat ik daardoor een studieschuld heb (40.000+) neem ik op de koop toe. Ik denk dus dat lenen een groot onderdeel zou moeten zijn in een nieuw stelsel. Wil jij meer in jezelf investeren dan eindig je met 50.000, minder dan eindig je met 15.000. Natuurlijk moet je vervolgens een beetje draagkracht meenemen in het terugbetalen. Op die manier creëer je een ontwikkelde, bewuste en gemotiveerde hoogopgeleide samenleving. Wie kan daar nou tegen zijn? Victor van Zuydewijn

Ontwerp het ideale stufi-systeem. Meer informatie op: nrcnext.nl/nextlab