nrcboeken.nl

Zelfportret door Marion Bloem

Hoeveel filmpjes mag een boek hebben?

Er is een nieuw strijdpunt in het gevecht om de rechten voor eBooks, en het is te danken aan Apple dat het nu actueel is. Terwijl eReaders tot nu toe niet meer probeerden dan het lezen van een boek zo eenvoudig mogelijk te maken, is de iPad van Apple een apparaat dat tot meer in staat is: een muziekje hier, een filmpje daar. Zo kun je boeken aankleden als websites. Als vorm lijkt de vernieuwende waarde beperkt, maar er is een interessante discussie gaande tussen Amerikaanse uitgevers en agenten: van wie zijn de uitgebreide eBook-rechten? Hoeveel filmpjes mag een boek bevatten voordat de filmrechten in het geding komen. Zijn het wel verschillende dingen? De agenten verkopen het liefst de rechten afzonderlijk, de uitgevers daarentegen niet. ‘Uitgevers willen alle rechten het liefst in één keer vangen maar als het niet langer op een boek lijkt, valt het niet onder de bestaande rechten,’ aldus Jim Gill van United Agents. (TJ)

Atwood zingt schaamteloos in vol ijshockey-ornaat

Margaret Atwood is een Canadese auteur, en dat zullen we weten ook. Op haar weblog stond vorige week een verrassend item tussen berichten over een boekenbeurs op Cuba en een signeertournee in Amerika: een verzameling foto’s vanaf de set van de verfilming van Score. A Hockey Musical. IJshockey dus, en Atwood heeft een rolletje: ‘Ik heb gezongen, schaamteloos als ik ben’.

De film gaat over een ijshockeytalent wiens intellectuele moeder (gespeeld door Olivia Newton John) het een moeilijk heeft met het gebied waarop haar zoon roem verwerft. Atwood speelt zichzelf. Het is niet de eerste keer dat ze zich betrokken toont bij de nationale sport van Canada. In een tv-show verklaarde ze op de vraag of ze zich vooral dichter of schrijver voelt: ‘Eigenlijk ben ik een doelman. Net als in literatuur gaat het er bij hockey niet altijd vriendelijk aan toe. Ik zeg altijd: een goede goalie anticipeert op het spel, een geweldige goalie bepaalt het spel.’ Dit antwoord gaf ze in vol ijshockey-ornaat, vanaf het ijs. De film gaat op 22 oktober in première. (TJ)

Uphill Battle neemt website SchaduwSchrijvers over

Uphill Battle boekpromotie heeft SchaduwSchrijvers overgenomen. SchaduwSchrijvers is een website waar auteurs hun boeken digitaal kunnen publiceren. Het vijf jaar geleden opgerichte Uphill Battle is een bedrijf dat auteurs begeleidt en boeken promoot. Het geeft onder meer De Boekenkrant uit. ‘SchaduwSchrijvers had een auteursrechtelijk conflict over een e-book en wilde er daarom mee ophouden’, zegt Jan Louwers, directeur van Uphill Battle, over de overname. ‘Dat vonden we zonde. SchaduwSchrijvers is voor ons een verbreding van het bedrijf. Ons bedrijf wil de hele keten, van auteur tot lezers, omvatten. Digitaal publiceren is pionierswerk waar we nog veel over moeten leren.’ Welk bedrag met de overname is gemoeid, wil Louwers niet zeggen. ‘SchaduwSchrijvers heeft geen omzet’ , aldus de directeur. ‘Maar wel waarde. Duizenden auteurs en lezers zijn er actief.’ (BH)

C-Shed belooft royalty van minstens 33 procent

In een mailing aan auteurs heeft schrijver Leon de Winter de mogelijkheden van zijn e-boekhandel C-Shed bekendgemaakt. De Winter moedigt auteurs aan om de zaken via C-Shed in eigen handen te nemen, zo meldt Boekblad. Behalve De Winter zijn aan C-Shed ook consultant Peter Voortman en jurist Christiaan Alberdingk Thijm verbonden. ‘We willen de uitgevers niet passeren en niet tornen aan hun expertise en netwerk’, schrijft De Winter in zijn mail. ‘Maar het is een schokkend feit dat noch de uitgevers noch de boekhandels zich bezighouden met de exploitatie van e-boeken. Die wordt overgelaten aan grote commerciële partijen die forse marges maken.’

Wie zelf de investering doet om zijn boek in een digitaal formaat te laten omzetten (kostprijs: circa 100 euro voor een boek van 300 bladzijden), kan dat boek vervolgens via C-Shed laten downloaden. Na aftrek van organisatie-, website- en kopieerbeveiligingskosten mag de auteur een opbrengst verwachten van eenderde van de brutoverkoopprijs. Dat is meer dan uitgevers nu bieden. De Winters C-Shed heeft de ambitie ‘de spil van lezend Nederland’ te worden, met chats, previews van nieuw werk en vele andere mogelijkheden. (BH)

OP DE SITE

Een gesprek met uitgever Chris ten Kate over de ophef rond het waarheidsgehalte van het loverboyrelaas Echte mannen eten geen kaas van Maria Mosterd. Wat is de verantwoordelijkheid van uitgevers als het gaat om slachtofferverhalen?

M.m.v. Toef Jaeger, Bernard Hulsman

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl. Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans blog www.depapierenman.be