Nederland kort

CDA maakt een draai en wil af van de kilometerheffing

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Het CDA wil af van de kilometerheffing. Volgens Tweede Kamerlid Ger Koopmans is het huidige wetsvoorstel „niet de juiste weg. Deze kilometerheffing hoeft van ons niet door te gaan.” Daarmee is er in de Tweede Kamer geen meerderheid meer voor invoering van heffing. Dat bleek vanochtend tijdens een spoeddebat over de kilometerheffing. Koopmans zei dat een briefing van ambtenaren over de heffing tot „grote twijfels” heeft geleid. Het systeem is volgens het CDA „heel ingewikkeld.” Daarnaast is er volgens de partij grote maatschappelijke weerstand tegen een onderdeel van de heffing: het tijdelijk verhogen van de motorrijtuigenbelasting in samenhang met het afschaffen van de aanschafbelasting BPM. „Dat wordt in de samenleving niet begrepen”, aldus Koopmans. De burger redeneert: ik heb al BPM betaald, nu komt daar een hogere motorrijtuigenbelasting bovenop.” Volgens Koopmans heeft de hele Tweede Kamer, inclusief alle brancheorganisaties, zich achter de verhoging van de motorrijtuigenbelastinggeschaard: „Dat wil de burger niet. Dat heeft iedereen onderschat.”

Groningse moskee besmeurd met bloed

Groningen. Onbekenden hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een moskee in de Groningse wijk Selwerd besmeurd met bloed. Dat meldde de politie gisteren. Behalve het bloed, werden bij de moskee ook dierlijke ingewanden en de kop van een wild zwijn aangetroffen. Het stadsbestuur van Groningen heeft geschokt gereageerd op het voorval. „Wij zijn diep geraakt, omdat Groningen tot dusverre dergelijke wandaden niet kent”, aldus locoburgemeester Frank de Vries. (ANP)

College in Utrecht: GL, D66 en PvdA

Door een onzer redacteuren

Utrecht. GroenLinks, D66 en PvdA gaan een nieuw college formeren in Utrecht. Dit meldt formateur Tof Thissen in een persbericht. Het oude college bestond uit PvdA, CDA, VVD en ChristenUnie. Wethouders van GroenLinks verlieten het college in 2009, uit onvrede met een verkeersproject dat begroot is op 1,5 miljard. Met tien van de 45 raadszetels is GroenLinks na de verkiezingen op 3 maart de grootste partij geworden, D66 en de PvdA hebben negen zetels.