Nederland & Europa kort

Bulgarije: minister voor besteding van Europese fondsen

SOFIA. Het Bulgaarse parlement heeft gisteren ingestemd met de benoeming van Tomislav Dontsjev tot minister voor de besteding van de EU-fondsen. De 38-jarige bewindsman moet de besteding van het geld coördineren en fraude bij het gebruik ervan tegengaan. Dontsjev is sinds 2007 burgemeester van de stad Gabrovo op de Balkan. De Europese Unie bevroor in 2008 uit bezorgdheid over de corruptie 825 miljoen euro die het aan steun voor Bulgarije had uitgetrokken. Later trok het 200 miljoen euro van die steun in. Vorige maand gaf Brussel Sofia toestemming om gebruik te maken van ongeveer 6,4 miljard euro die het tussen 2007 en 2013 beschikbaar heeft gesteld. Bulgarije werd in 2007 samen met Roemenië lid van de Europese Unie. (ANP)

Nederland moet voor EU-Hof verschijnen

BRUSSEL. De Europese Commissie daagt Nederland voor het Europees Hof van Justitie omdat het regels over fusies in de financiële sector niet tijdig in wetgeving heeft omgezet. Dat had voor 21 maart vorig jaar moeten gebeuren. Het dagelijks bestuur van de EU heeft dat gisteren bekendgemaakt. Ook Polen, Griekenland en Portugal worden voor het Hof gesleept omdat ze niet op tijd zijn. De richtlijn scherpt procedures aan voor toezichthouders bij het beoordelen van fusies in de bank-, verzekerings- en effectensector. Nederland kreeg gisteren ook een waarschuwing van de Commissie omdat het een richtlijn voor het verbeteren van de rechten van aandeelhouders niet op tijd in wetgeving heeft omgezet. Dat had op 3 augustus vorig jaar moeten gebeuren. (ANP)

Brussel waarschuwt over werkvergunning

BRUSSEL. Bedrijven in Nederland die tijdelijk gebruik willen maken van Bulgaarse of Roemeense werknemers, moeten daarvoor ten onrechte een werkvergunning aanvragen. Volgens de Europese Commissie is de Nederlandse regelgeving over detachering in strijd met de EU-afspraken over het vrij verrichten van diensten. Het dagelijks bestuur van de EU heeft dat gisteren aan Nederland laten weten. De Europese Commissie eist binnen twee maanden een bevredigend antwoord van Nederland. Blijft dat uit, dan stapt ze naar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. (ANP)

Kritiek op regels over giften en schenkingen

BRUSSEL. De Europese Commissie heeft Nederland gisteren op de vingers getikt voor de manier waarop belastingvermindering voor giften en schenkingen is geregeld. Het dagelijks bestuur van de EU wil dat het kabinet de wetgeving aanpast. Schenkingen, giften en erfenissen aan Nederlandse en buitenlandse instellingen die het algemeen nut beogen, komen alleen voor belastingvermindering in aanmerking als deze instellingen zich bij de Belastingdienst hebben aangemeld. Volgens de Europese Commissie is deze bepaling onnodig beperkend en daardoor in strijd met het vrije verkeer van kapitaal. (ANP)