Mislukt gesprek in bestuurskamer van AZ

De succesvolle schaatsers van Control zoeken voor volgend seizoen een co-sponsor. Hun toekomst had er rooskleuriger uitgezien als de lucratieve deal met ArboNed niet mislukt was.

Bij het begin van het laatste grote schaatstoernooi van dit seizoen, het WK allround in Heerenveen, is van de grote commerciële ploegen alleen TVM verzekerd van een financieel rooskleurige toekomst. Zelfs de succesvolle Control-ploeg van coach Jac Orie en olympisch kampioen Mark Tuitert zoekt tot nu toe vergeefs naar een co-sponsor om het budget voor volgend seizoen rond te maken. Volgens betrokkenen zou het gaan om een bedrag van ongeveer 600.000 euro. „In de huidige markt zal het niet meevallen om voor dat bedrag een co-sponsor te vinden”, zegt sportmarketeer Ron Mulder.

Na het faillissement van DSB in oktober 2009 leek het bedrijf ArboNed kandidaat om de schaatsploegen van Dirk Scheringa in zijn geheel over te nemen, voor zo’n drie miljoen euro. Toen die deal mislukte, nam Control de langebaan ploeg van Jac Orie over voor aanmerkelijk minder geld.

Door de sponsorovereenkomst met Control zaten de schaatsers en begeleiders van de DSB-marathonploegen aanvankelijk zonder sponsor. Elma de Vries vertelde onlangs in deze krant dat zij zich op Omrop Fryslân moest ‘aanbieden’ omdat de deal met ArboNed mislukte. Nu moet zij het doen met het kleine Cowhouse.

Haar verhaal wordt bevestigd door Henk Heetebrij. Voor ArboNed, dat zich via een tussenpersoon bij Heetebrij meldde, was geld geen probleem, zegt de manager van DSB-schaatsploegen. Het bedrijf wilde zich „voor een lange termijn” met de Nederlandse schaatssport verbinden.

In de tweede helft van oktober vond een cruciaal gesprek plaats in de bestuurskamer van voetbalclub AZ, waarbij behalve Heetebrij ook AZ-directeur Toon Gerbrands, Mats-eigenaar Rudwin Pieete, Henk Timmer en twee topmensen van ArboNed aanwezig waren. „Wij hebben oriënterende gesprekken gevoerd over sponsoring”, geeft een woordvoerder van ArboNed toe. „Wij hebben uiteindelijk besloten om het niet te doen omdat het niet binnen de ontwikkeling van ons bedrijf paste.”

Volgens Heetebrij ging het om meer dan oriënterende gesprekken. „ De chief operational officer en chief financial officer van de potentiële sponsor waren aanwezig. Dat zegt genoeg over het serieuze karakter van de bijeenkomst.”

Het kwam niet tot een overeenkomst omdat co-sponsor Mats te veel druk op het onderhandelingsproces zette, zegt Heetebrij. Mats-directeur Pieete en compagnon Timmer eisten volgens hem binnen een paar dagen tijd een getekend contract van ArboNed.

Mats-directeur Pieete ontkent de lezing van Heetebrij. „Wij zijn gebeld door Heetebrij en Gerbrands dat zij een nieuwe sponsor hadden. Op verzoek van Heetebrij zijn Henk Timmer en ik aanwezig geweest bij het gesprek met ArboNed, om te kijken of Mats een rol kon spelen. Dat ging verder dan oriënterende gesprekken, er zijn concrete afspraken gemaakt. ArboNed wilde voor dit seizoen de langebaan- en de marathonploeg sponsoren. Het is afgeketst omdat ArboNed meldde dat ze later dit jaar een naamsverandering zou ondergaan. Daarna is Control de nieuwe sponsor geworden en is Mats bijgesprongen als co-sponsor. Waarbij wij vanaf het begin hebben aangegeven dat we per 1 mei 2010 zouden terugtreden.”

Ondanks hun financieel onzekere toekomst kenden de Control-schaatsers een uitstekend seizoen, met olympisch goud voor Tuitert, zilver voor Gerritsen en brons voor Laurine van Riessen.

    • Maarten Scholten
    • Danielle Pinedo