Lunchcultuur

De week begon met een broodje kaas, in zijn voortreffelijke eenvoud hét symbool voor de Nederlandse lunchcultuur. Heus niks mis met een broodje kaas. Mits de juiste kaas op het juiste broodje. En mits niet te veel, en vooral echte boter.

Maar om heel eerlijk te zijn, baal ik zo af en toe wel een beetje van die Hollandse broodjekaashegemonie. Waarom zo sober? Waarom zo koud? Hoe zou het toch komen dat wij de lunch niet beschouwen als een volwaardige maaltijd, zoals in België, in Frankrijk, in Engeland, in Italië, in Spanje, eigenlijk in ieder land buiten het onze?

Deze week nog schreef Lisa op het kookblog over de driegangen-lunches die in Chili gebruikelijk zijn. Karien vertelde over de uitgebreide middagmaaltijden – soms met een biertje, nooit zonder dessert – in Engeland. En Susanne doet regelmatig verslag van de menu’s die in de mensa van haar Romeinse kantoor wordt geserveerd. Als dat eens bij ons zou kunnen.

Naar aanleiding van mijn columns deze week mailde ook vriend T me, vanuit zijn standplaats Madrid: „Hier in MAD bestaat een hele grote meeneem-eetcultuur (leuk voor scrabble).

Zeker 70 procent van de mensen die niet thuis kunnen lunchen in verband met de reisafstand, jetsen hun koelboxinhoud in de magnetron. In elk kantoor staan wel een stuk of 20, 30 van die dingen.” Dát moet toch ook bij ons kunnen?

Voor iedereen die het zonder magnetron op z’n werk moet stellen vandaag een recept voor kikkererwtentortilla, gekregen van T. Tortilla is ideaal meeneemvoedsel, want koud minstens zo lekker als warm. Stop een flinke punt in een bakje. Vul een tweede bakje met rucolasalade, aangemaakt met citroen en olijfolie, en neem los een broodje en een tube harissa mee. Toplunch.

Voor 1 grote tortilla:

(Spaanse) olijfolie

2 grote uien, gesnipperd

400 gram kikkererwten (zelfgekookt, of uit een blik en afgespoeld)

5 - 6 eieren

Schenk niet te zuinig olijfolie in een koekenpan en bak de uien met een snufje zout tot ze zacht en goudgeel zijn. Voeg de kikkererwten toe, kneus ze lichtjes met een vork – het moet geen puree worden – en bak een paar minuten mee. Klop de eieren los met zout en peper en schenk in de pan. Laat vijf minuten bakken op matig vuur.

Keer de omelet: houd met één hand de steel van de koekenpan vast en druk met de andere een plat bord op de tortilla. Draai de pan razendsnel ondersteboven zodat de tortilla op het bord komt te rusten. Laat hem vervolgens met de ongebakken kant onder terug in de pan glijden en bak nog drie tot vier minuten.

Laat op een bord glijden en gun de tortilla een paar minuten rust (of laat hem volledig afkoelen) voor je hem aansnijdt.

Janneke Vreugdenhil

Hoe vul jij je dagelijkse lunchtrommeltje? Vertel erover op nrcnext.nl/koken, en bekijk de eerdere lunchgerechten.

    • Janneke Vreugdenhil