Lion Capital steekt extra geld in Hema

Winkelconcern Hema heeft vorig jaar een kapitaalinjectie van 80 miljoen euro ontvangen van Lion Capital, de enige aandeelhouder van de winkelketen. Dat blijkt uit de jaarresultaten die Hema gisteren bekendmaakte.

Lion Capital zette 80 miljoen euro van haar lening aan Hema om in eigen vermogen, „op verzoek van de Hemadirectie”, aldus een woordvoerder. Het concern wil het geld ondermeer gebruiken voor „investeringen”. Zo is de balans van Hema verstevigd. Een jaar eerder bestond die nog bijna geheel uit schuld.

Hema leed in 2009 een nettoverlies van 18,7 miljoen euro, tegen een verlies van 15,2 miljoen euro een jaar eerder. Maar verlies is voor het bedrijf minder belangrijk, zolang de omzet maar toeneemt. De omzet groeide in 2009 met 3,2 procent tot 1,1 miljard euro, voornamelijk door de uitbreiding met 49 nieuwe winkels.

Uit de cijfers blijkt dat Hema bijna de helft van zijn inkomsten kwijt is aan financiering. Het bedrijf leent 298 miljoen euro van Lion Capital en kan de verschuldigde rente over dit bedrag jaarlijks bijschrijven bij de hoofdsom. Daardoor neemt de schuld jaarlijks toe.

Voor de bedrijfsvoering heeft dat geen gevolgen. „De schuld bestaat alleen op papier”, aldus de woordvoerder. Bij een eventuele toekomstige overname zal die door een nieuwe eigenaar „gewoon verrekend worden in de overnamesom.”

Directievoorzitter Ronald van Zetten sprak in een toelichting op de jaarcijfers van een „succesvol” jaar. „Ondanks de recessie is onze omzet opnieuw gegroeid en ons marktaandeel is in vrijwel alle categorieën toegenomen.”

Van Zetten verwacht dat 2010 een lastig jaar gaat worden. Hema merkt dat de consument „door de recessie meer dan ooit kritisch en veeleisend is” en het bedrijf ontmoet „harde concurrentie.” Hema wil in 2010 opnieuw 50 winkels openen, waarvan een „significant aantal” in het buitenland.