Kwartet eist bouwstop in bezet gebied

Het Kwartet van internationale vredesbemiddelaars in het Midden-Oosten heeft vandaag in Moskou het Israëlische voornemen veroordeeld om nieuwe woningen in bezet Oost-Jeruzalem te bouwen en tot een totale bouwstop opgeroepen.

De Verenigde Staten suggereerden tegelijk dat zich een oplossing aftekent voor de crisis die vorige week ontstond door de bekendmaking van de bouw van 1.600 appartementen op het moment dat vice-president Biden in Israël was.

De Amerikaanse deelnemer aan de Kwartet-bijeenkomst, minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, zei dat de Israëlische premier Netanyahu de voorgaande avond in een telefoongesprek „nuttig en productief” had gereageerd op haar zorgen over de Israëlische bouw in bezet gebied. Deze blokkeert op dit moment hervatting van het vredesproces. Ze gaf geen bijzonderheden.

In Israël werd alleen bekendgemaakt dat Netanyahu heeft gesproken over „vertrouwenwekkende maatregelen”. In Jeruzalem werd gespeculeerd dat het gaat om vrijlating van Palestijnse gevangenen en verwijdering van wegversperringen in de Westelijke Jordaanoever. Volgens Israëlische bronnen had Washington eerder intrekking van het bouwplan in Oost-Jeruzalem geëist.

Het Kwartet – de VS, Rusland, de Verenigde Naties en de Europese Unie – deed eveneens een beroep op alle partijen om hervatting van het vredesoverleg te bevorderen zodat een tweestatenoplossing kan worden bereikt. De Palestijnen zegden vorige week zojuist overeengekomen indirect overleg met Israël af uit woede over het bouwplan in Oost-Jeruzalem. De Palestijnen claimen Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstige staat.

Het Kwartet veroordeelde verder de twee raketten die gisteren uit de Gazastrook op Israël werden afgeschoten, waarbij een Thai werd gedood. Enkele uren voor het Kwartet bijeenkwam, voerde Israël vergeldingsaanvallen uit op doelen in de Gazastrook. Daarbij vielen geen slachtoffers.

Het Kwartet toonde zich verder bezorgd over de voortdurende verslechtering van de humanitaire situatie in de Gazastrook, die door Israël sinds zomer 2007 wordt geblokkeerd. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, die ook in Moskou aanwezig was, gaat zondag naar de Gazastrook om zelf te kijken. (Reuters, AFP, AP)