Kort nieuws Economie

Rechtbank wijst eis rectificatie in boek over Nina Brink af

Amsterdam, 19 maart. Journalist Eric Smit hoeft zijn biografie Nina over zakenvrouw Nina Brink niet te rectificeren. De rechtbank in Amsterdam wees alle vorderingen van Brink vandaag van de hand, zo liet de advocaat van Smit en uitgeverij Prometheus weten. Nina Brink, die sinds 2008 Nina Storms-Vleeschdrager heet en tien jaar geleden World Online naar de beurs bracht, heeft al langer een bodemprocedure lopen tegen het boek. Maar hiermee lukte het haar niet om de publicatie tegen te houden. Een week geleden eiste zij in een kort geding rectificatie. (ANP)

Topman SBM krijgt bijna 2 mln

Amsterdam, 19 maart. De Britse topman Tony Mace van SBM Offshore heeft over 2009 in totaal een beloning gehad van 1,92 miljoen euro. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag van de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie. Mace volgde in mei 2008 Didier Keller op. De Fransman verliet SBM na 31 jaar bij het bedrijf. In 2008 ontving Mace iets meer dan 1 miljoen euro. Keller kreeg dat jaar 1,2 miljoen euro. SBM, gevestigd in Schiedam, heeft vorig jaar een nettowinst behaald van 230 miljoen euro. Dat is vrijwel gelijk aan de winst in 2008. (ANP)

Hogere lonenin callcenters

Utrecht, 19 maart. Jonge medewerkers van callcenters gaan er met de nieuwe cao die vakbonden en werkgevers hebben afgesloten op vooruit. In de twee jaar looptijd van de cao worden de jeugdlonen die nu nog gelden stapsgewijs afgeschaft, maakte FNV Bondgenoten vandaag bekend. In Nederlandse callcenters werken ongeveer 110.000 mensen. „Het overgrote deel van de werknemers in deze sector is jonger dan twintig”, zei FNV-bestuurder Margot Steffens. „Dus zij gaan er extra op vooruit.” In 2010 krijgt iemand die jonger is dan negentien, toch het loon van een 19-jarige. (ANP)

Staking dreigt bij TAP in Portugal

Amsterdam, 19 maart. De piloten van de Portugese luchtvaartmaatschappij TAP willen in de periode van 26 tot en met 31 maart staken. Ze hebben een conflict over het loon. Dat meldde TAP gisteren. „Het gevolg van de staking kan zijn dat sommige vluchten van en naar Schiphol worden geannuleerd.” TAP heeft dagelijks drie vluchten van Amsterdam naar Lissabon en vice versa en een van Amsterdam naar Porto en terug. Mensen die al een ticket hebben, kunnen dat omboeken. De directie van TAP is nog in gesprek met de pilotenvakbond om de staking te voorkomen. (ANP)