Kort nieuws Buitenland

Amerikaan bekent betrokkenheid bij aanvallen Mumbai

Chicago, 19 maart. De in oktober gearresteerde Amerikaan David Headley heeft gisteren voor een rechtbank in Chicago betrokkenheid bekend bij de terreuraanvallen in Mumbai eind 2008, waarbij ongeveer 170 doden vielen. Headley heeft video-opnamen gemaakt en andere inlichtingen gewonnen over de doelwitten voor de Pakistaanse terreurorganisatie Lashkar-e-Taïba. Ook heeft Headley steun verleend aan de voorbereiding op een nooit uitgevoerde aanval op de Deense krant Jyllands Posten, wegens de publicatie van de Mohammed-cartoons. De 49-jarige Amerikaan heeft beloofd mee te werken met de aanklagers, en ontloopt daardoor de doodstraf alsmede uitlevering aan India, Pakistan of Denemarken. (AP, Reuters)

Rebellen Darfur sluiten bestand

Doha, 19 maart. De Soedanese regering heeft gisteren in Doha een staakt-het-vuren ondertekend met een nieuw gevormde alliantie van verschillende, kleine rebellengroepen uit de westelijke regio Darfur. Eerder was al een bestand gesloten met de belangrijkste rebellengroep, de Beweging voor Gelijkheid en Gerechtigheid (JEM). Qatar speelt een bemiddelende rol tussen Khartoum en de rebellen. De enige grotere rebellenorganisatie die nog weigert met de Soedanese regering te onderhandelen is de factie van het Soedanese Bevrijdingsleger van Abdul Wahid. Tussen de verschillende rebellengroepen bestaan spanningen, en in Darfur zelf blijft het nog onrustig. (AP)

Oud-vicepresident Iran veroordeeld

Teheran, 19 maart. Een Iraans Hof van beroep heeft gisteren de veroordeling tot een jaar gevangenisstraf bevestigd van een vroegere vicepresident, Hossein Marashi. Hij werd beschuldigd van het verspreiden van propaganda tegen het islamitische bewind na de omstreden herverkiezing van president Ahmadinejad. Marashi, vicepresident onder president Khatami (1997-2005) en later woordvoerder van ex-president Rafsanjani’s Kargozaran-beweging, werd direct in hechtenis genomen. Van de rechtbank mag hij zich nooit meer met politiek inlaten. (AP)

België tot eind 2011 in Afghanistan

Door onze correspondent

BRUSSEL, 19 MAART. Belgische militairen blijven tot eind 2011 in Afghanistan, een jaar langer dan was gepland. De Belgische regering, die daarover vanmorgen een besluit nam, geeft gehoor aan een verzoek van de Verenigde Staten. België heeft ongeveer 600 militairen in Afghanistan. Zij houden zich bezig met de beveiliging van de luchthaven van Kabul. Verder zijn er Belgen in Kunduz in het noorden en Kandahar in het zuiden. Ze zijn ook betrokken bij de opleiding van Afghaanse veiligheidstroepen.

Nigeria roept gezant Libië terug

Abuja, 19 maart. Nigeria heeft gisteren zijn ambassadeur in Libië teruggeroepen nadat de Libische leider Moammar Gaddafi had geopperd om Nigeria op te splitsen in een christelijk en een islamitisch deel. Het Nigeriaanse parlement nam bovendien een motie aan die de regering oproept om een onderzoek te beginnen naar Libische „infiltranten” die Nigeria destabiliseren. Gaddafi zei eerder deze week dat het recente geweld tussen inwoners van de Nigeriaanse stad Jos, op de rand van het christelijke zuiden en het islamitische noorden, van „religieuze aard was” en dat het daarom beter zou zijn om het land op te delen. (Reuters)

Minderheid voor motie tegen Zuma

Door onze correspondent

Johannesburg, 19 maart. De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft gisteren in het parlement in Kaapstad de eerste motie van wantrouwen sinds het einde van de apartheid in 1994 overleefd. Oppositiepartij Cope, een afsplitsing van Zuma’s ANC, zegde het vertrouwen op omdat Zuma „herhaaldelijk riskant seksueel gedrag” heeft vertoond dat de strijd tegen hiv/aids ondermijnt. Onlangs bleek dat Zuma, die drie echtgenotes heeft, een buitenechtelijk kind heeft verwekt. De Democratic Alliance, de grootste oppositiefractie, steunde de motie, die met 84 stemmen voor en 214 tegen werd verworpen.