Kort nieuws Binnenland

Coalitie Brabant: beperking omvang van veebedrijven

Den Bosch, 19 maart. De coalitiepartijen CDA, VVD en PvdA in Noord-Brabant zijn het op de belangrijke punten eens over begrenzing van de omvang van veebedrijven in de provincie. De coalitiepartners kunnen zich vinden in een maximaal bouwoppervlak van 1,5 hectare (ruim twee voetbalvelden) zoals voorgesteld in een burgerinitiatief tegen megastallen dat is ondertekend door ruim 33.000 Brabanders. (ANP)

Twee autobranden in Veendam

Veendam, 19 maart. In het door branden getroffen Veendam zijn afgelopen nacht twee auto’s volledig uitgebrand. De carport waar één van de wagens in stond en de bergruimte van het woonhuis ernaast liepen ook schade op, meldde een woordvoerder van de Groningse brandweer. De politie onderzoekt of het vuur is aangestoken. In de afgelopen twee weken gingen drie winkelpanden in vlammen op. Vorige week maandag kwam een brandweerman om het leven tijdens het bluswerk. (ANP)

College in Utrecht: GL, D66 en PvdA

Door een onzer redacteuren

Utrecht, 19 maart. GroenLinks, D66 en PvdA gaan een nieuw college formeren in Utrecht. Uitgangspunten van het programma zijn groen, transparant, sociaal en financieel gezond. Het oude college bestond uit PvdA, CDA, VVD en ChristenUnie. Wethouders van GroenLinks verlieten het college in 2009, uit onvrede met een grootschalig verkeersproject dat begroot is op anderhalf miljard euro. Met tien van de 45 raadszetels is GroenLinks na de verkiezingen op 3 maart de grootste partij in Utrecht, gevolgd door D66 en de PvdA met beide negen zetels.

Jeugdinrichtingen blijven open

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 19 maart. Drie justitiële jeugdinrichtingen (jji’s) die gesloten zouden worden, blijven toch open. Demissionair minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) wilde tot sluiting overgaan omdat de jeugdgevangenissen leeg staan, maar is gisteren door de Tweede Kamer teruggefloten. Hij moet eerst duidelijk maken wat er met de gebouwen en het personeel gaat gebeuren. Hirsch Ballin zal dat binnen zes weken doen.

Grote brand in centrum R’dam

Rotterdam, 19 maart. Op de Mauritsplaats in het centrum van Rotterdam heeft aan het begin van de middag een grote brand gewoed. Dat meldde een woordvoerder van de politie. De brand, die gepaard ging met veel rook, ontstond in een container op de bouwplaats waar voorheen de Pauluskerk stond. Gebouwen in de buurt zijn ontruimd. (ANP)