Kledingadviezen van : Zet eens een telefoon op! Lady Gaga

Lady Gaga in de videoclip bij ‘Telephone’ Scene uit de videoclip “Lady Gaga - Telephone (Official Explicit Version) ft. Beyoncé”

Stefani Joanne Angelina Germanotta wil meer dan alleen liedjes zingen en wereldberoemd zijn. Germanotta, beter bekend als Lady Gaga, wil graag ons uiterlijk veranderen. Zelf houdt de zangeres van ongewone kleren, en ze zou het leuk vinden als meer mensen iets anders aantrokken dan een spijkerbroek met een hoodie erboven.

Dat Gaga school maakt, blijkt bij haar concerten. Op foto’s van het publiek zie je mensen die zich tooien met schots en scheve jurken, plateau-zolen en plastic hoofddeksels, alsof ze op weg zijn naar een futuristisch feestje. Inmiddels heeft Gaga zelf een nieuwe stijl ontdekt. Zoals te zien in de clip bij het liedje Telephone kleedt ze zich nu ruiger: de prinses van Mars is een punky straatmeid geworden.

En niet alleen haar uiterlijk is ruiger, ook haar gedrag is wilder. In de clip wordt gevochten, Gaga zoent met een vrouw en wordt in het kruis gegrepen. YouTube vond het filmpje zo aanstootgevend dat het geblokkeerd is voor mensen onder de achttien (maar op de eigen site van Gaga is het gewoon te zien). In eerdere clips van Lady Gaga was al sprake van geweld, dus het zullen vooral de seksuele handelingen zijn waar YouTube zich zorgen over maakt. En misschien de blote pakjes.

De clip begint met scènes van Lady Gaga in de gevangenis, op de vrouwenafdeling, en ook daar heeft ze genoeg kleren om een stuk of vier keer met iets nieuws te verrassen. Maar omdat het de gevangenis is, is haar stijl simpel: niet meer dan een leren bikini, beslagen met spijkers, of een soort halterjurkje gemaakt van knalgeel band. Zulk band gebruikt de Amerikaanse politie om gevaarlijke plekken af te zetten.

Haar vrouwelijke mede-gevangenen zijn gespierd en niet al te vriendelijk, Lady Gaga is klein en teer. Maar als ze de luchtplaats opkomt met een zonnebril, beplakt met brandende sigarettenpeuken, dan geeft dat zo’n vervaarlijk effect dat zelfs de grootste misdadigster met haar ogen knippert.

Als ze weer op vrije voeten is en met vriendin Beyoncé het Amerikaanse binnenland onveilig maakt, grijpt Gaga terug op de gestroomlijnde stijl die we van haar kennen. Aan haar voeten draagt ze verhoogde schoenen die eruit zien als een paardenbeen dat in gips is gestapt en haar jurk lijkt van gestold vet. Het onderwerp van het liedje, de telefoon, komt vaak in de scènes van de clip terug, met als hoogtepunt de telefoonhoorn gemaakt van blond haar die in haar kapsel zit verwerkt.

Voor Lady Gaga heeft kleding ook een praktische kant. Toen ze laatst werd geïnterviewd op de Engelse televisie, droeg ze een zwarte hoed in de vorm van een ouderwetse telefoon, compleet met hoorn en draaischijf. De interviewer vroeg waarom ze een telefoonhoed op had. „Hierdoor kan ik met je praten”, zei Gaga, terwijl ze de hoorn bij haar mond hield. „En als ik geen zin meer heb om iets te zeggen, hang ik op.” En ze hing de hoorn op de haak.

Hester Carvalho