Job Cohen voor juli opgevolgd

Amsterdam krijgt waarschijnlijk binnen drie maanden een nieuwe burgemeester. Tot die tijd is Lodewijk Asscher, leider van de lokale PvdA, waarnemend burgemeester.

Dit heeft Elisabeth Post, waarnemend commissaris van de koningin in Noord-Holland, vanmorgen bekendgemaakt. „We verwachten een compacte, snelle procedure”, zei Post. „Waarschijnlijk kan het demissionaire kabinet nog voor de zomer een burgemeester benoemen.” Dat wordt dan de opvolger van Job Cohen, die vorige week vrijdag opstapte om PvdA-lijsttrekker te worden voor de Tweede Kamerverkiezingen.

De benoeming van Asscher tot waarnemer is geen verrassing. De meeste politieke partijen in Amsterdam, waaronder de VVD, steunden de huidige PvdA-wethouder en locoburgemeester. Alleen D66 wilde iemand van buiten, waarbij de partij dacht aan „een type Gerd Leers”, die onlangs terugtrad als burgemeester van Maastricht.

Asscher, vanmorgen op het provinciehuis in Haarlem beëdigd, treedt aanstaande dinsdag formeel aan. Hij kan dan geen gemeenteraadslid en wethouder meer zijn. Als het nieuwe college er eerder is dan de nieuwe burgemeester, bestaat de kans dat Asscher geen wethouder wordt. „Het leven is vol risico’s”, aldus Asscher: „Het belang van de stad weegt zwaar en dat vereist continuïteit van het bestuur.”

De afgelopen vier jaar viel Asscher meermalen in als burgemeester. Volgens Post heeft hij toen ervaring opgedaan met openbare orde en veiligheid, de belangrijkste taak van de burgemeester.