Internationaal kort

Marjah is nog niet veilig na offensief van NAVO-troepen

Marjah. In het Zuid-Afghaanse stadje Marjah, waar de NAVO vorige maand een groot offensief voerde, worden nog dagelijks bermbommen gevonden en vinden nog geregeld schotenwisselingen plaats. Zeker één medestander van de nieuwe gouverneur is onthoofd. De Talibaan bedreigen de bevolking per brief dat zij de internationale troepen niet mogen steunen. Militairen denken dat de meeste buitenlandse Talibaan het stadje hebben verlaten, maar dat lokale strijders zijn achtergebleven. (AP)

Britse crimineel gepakt in Amsterdam

Amsterdam. De politie heeft gisteren in Amsterdam een van de meeste gezochte criminelen van Groot-Brittannië opgepakt. Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie bevestigd. Volgens Britse media is de opgepakte man de 41-jarige Anthony M.. Hij zou zich bezighouden met de grootschalige smokkel van drugs. Groot-Brittannië heeft Nederland om uitlevering gevraagd. Amsterdam is een populaire schuilplek voor Britse criminelen. Eerder deze week zetten politie en justitie de foto’s en namen van zes andere voortvluchtige, Britse verdachten die zich mogelijk schuilhouden in de Nederlandse hoofdstad op internet. (ANP)

Gijzelaar bekent na 42 jaar schuld

New York. Een Amerikaan heeft gisteren schuld bekend voor de kaping in 1968 van een passagierstoestel. Tot Luis Armando Pena Soltren (67) zich vorig jaar zelf aangaf, was hij de langst door de FBI-gezochte voortvluchtige. Hij dwong de vlucht van New York naar Puerto Rico in Cuba te landen, en woonde daar sindsdien. Soltren gaf zichzelf aan, omdat hij zijn familie wilde terugzien. Hij kan een maximum gevangenisstraf van 27 jaar krijgen. (Reuters)