Internationaal kort

Hoofddoekjesverbod Vlaamse scholen voorlopig van de baan

Brussel. De Belgische Raad van State heeft het hoofddoekjesverbod voor scholen van de Vlaamse gemeenschap gisteren opgeschort. De raad wil dat het Grondwettelijk Hof in België naar de maatregel kijkt, omdat die mogelijk in strijd is met de godsdienstvrijheid. Het verbod op het dragen van religieuze symbolen door leerlingen en docenten van circa zevenhonderd scholen had vanaf komend schooljaar moeten ingaan. Leerlingen hadden het verbod aangevochten bij de Raad van State. Naar verwachting komt het Grondwettelijk Hof eind dit jaar met een advies. Belgische organisaties die opkomen voor de belangen van culturele minderheden zijn blij dat moslimmeisjes vooralsnog niet te maken krijgen met „discriminatie op basis van hun religieuze overtuiging”. De scholen wilden voorkomen dat meisjes door hun familie worden gedwongen een hoofddoek te dragen. (ANP)

Britse regering staakt klimaatcampagne

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Britse regering heeft een reclamecampagne gestaakt die bedoeld was om het publiek bewust te maken van de gevaren van klimaatverandering. De reclame code commissie oordeelde na meer dan negenhonderd klachten dat de campagne te ongenuanceerd is. De campagne, die 6 miljoen pond (ruim 6 miljoen euro) heeft gekost, is gebaseerd op kinderversjes. De vrolijke toon van de rijmpjes slaat om in een waarschuwing dat ‘extreme weersomstandigheden zoals stormen, overstromingen en hittegolven vaker zullen voorkomen en intenser worden’. Een tv-reclame, waarin een vader zijn dochter een angstaanjagend sprookje voorleest over het CO2-spook dat de wereld bedreigt, werd niet verboden. Minister Milliband van Milieu erkent dat duidelijker vermeld had moeten worden dat het om een voorspelling gaat.

Bekijk de klimaatfilmpjes op nrcnext.nl

Senaat VS: straf crackbezit verlagen

Washington. De Amerikaanse Senaat heeft een wetsvoorstel goedgekeurd om de minimumstraffen voor het bezit van enerzijds crack en anderzijds cocaïne meer gelijk te trekken. Onder de huidige wetgeving is de straf voor het bezit van crack 100 keer zo zwaar als die voor het bezit van cocaïne: wie in de Verenigde Staten 5 gram crack op zak heeft, krijgt minimaal vijf jaar gevangenisstraf, dezelfde straf volgt pas bij bezit van 500 gram aan cocaïne. Volgens juridische experts ondermijnt de ongelijke strafmaat het vertrouwen in het justitiële systeem, zegt de Democratische senator Dick Durbin, mede-initiator van het nieuwe wetsvoorstel. De strengere straf op crackbezit treft nu vooral Afro-Amerikanen. Volgens Durbin vormen zwarten 30 procent van alle crackgebruikers, terwijl zij 80 procent van de veroordeelden voor crackdelicten vertegenwoordigen. Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. (AP, AFP)