Hoe goed is Suarez?

Al minstens een jaar vind ik het vreemd dat hij almaar niet wordt gekocht door een buitenlandse topclub. Een fenomeen als Luis Suarez kan overal terecht, leek mij zo: jonge en dynamische goalgetters als hij zijn dun gezaaid. Na de zoveelste hattrick van de Uruguayaan wist ik: kassa voor Ajax. Maar nu zit zijn derde seizoen in Amsterdam er alweer bijna op, en nog steeds wordt Suarez niet gelinkt aan een Europese topclub. Wat is er aan de hand?

Geïnspireerd door Voetbal International greep ik naar de zakjapanner. Vorige week becijferde VI dat de nieuwe buitenspeler van FC Twente, Bryan Ruiz, veel meer punten voor zijn club heeft gewonnen dan Suarez voor Ajax. Dat wierp de vraag op of de bejubelde spits behalve belangrijk ook in voldoende mate doorslaggevend is. Of zijn goals vaak genoeg het verschil maken tussen wel of geen punten halen. Concentreerde VI zich op de competitiewedstrijden van het huidige seizoen, mij gaat het om zijn doelpunten bij grote weerstand. Om de weerstand dus die Suarez kan verwachten in landen als Engeland en Italië.

Welnu, in de afgelopen drie jaargangen van de eredivisie speelde Ajax in totaal 24 keer tegen PSV, Feyenoord, AZ en FC Twente. Kijk je naar het scoreverloop in de wedstrijden die eindigden in een gelijkspel of winst voor Ajax, dan was de inbreng van Suarez verrassend klein. Slechts zeven van de behaalde 42 punten waren – in de directe zin in van het woord – aan hem te danken. Van zijn tien goals in de topduels waren er zes niet per se nodig. De vier die dat wél waren, maakte Suarez alle tegen AZ – in perioden dat AZ met zichzelf overhoop lag of al kampioen was, dus minder weerstand bood. Tegen de robuuste verdedigers van FC Twente maakte Suarez in drie Ajaxjaren nul competitiegoals.

In Europese duels wordt harder en ‘korter’ verdedigd, en ook op dat terrein heeft mijn zakjapanner slecht nieuws. Namens Ajax maakte Suarez twaalf doelpunten in 23 Europese wedstrijden. Vier van die twaalf maakte hij thuis tegen Slovan Bratislava. En die vier waren niet noodzakelijk om verder te komen. Ook zijn overige acht goals waren niet bepalend voor het verder mogen ‘bekeren’.

Kortom: is Suarez nou zo goed of is de rest in Nederland zo slecht? Dat is de vraag en de cijfers suggereren het laatste: hij scoort vooral als de tegenstand gering is. Vaak heeft Suarez verkondigd dat hij (nog) niet naar het buitenland wil, en nu pas begrijp ik waarom. Hij wil eindelijk wel eens uitgeroepen worden tot matchwinner van een topwedstrijd. En dat gaat hem, gezien het programma van Ajax, ook dit seizoen niet lukken.

    • Auke Kok