Heimat

Met enige verbijstering las ik in Boeken (13.03.10) het interview van Anneriek de Jong met de Duitse schrijfster Jenny Erpenbeck, waarin ze vertelt over haar heimwee naar haar Heimat, die toevallig in de voormalige DDR lag. Ik kan me voorstellen dat men goede herinneringen aan zijn jeugd kan hebben, zelfs als die zich in zo’n land als DDR afspeelde, maar onbegrijpelijk dat de interviewster geen enkele kritische vraag stelde toen ze van Erpenbeck vernam dat je in de DDR over alles en nog wat een mening mocht hebben en dat je die ook vrij kon uitspreken, hetgeen toen meer effect had dan enig kritisch woord tegenwoordig. Echt, het scheelde niet veel of we vernamen van Erpenbeck hoe lief de heer Honecker was, die weliswaar tienduizenden medeburgers liet afluisteren, maar haar toch rustig al die operavoorstellingen liet regisseren.

R. Ernest, Amsterdam

    • R. Ernest